Ερευνητές εντόπισαν 7 “προσωπικότητες οδηγών”. Ποια από αυτές είναι η δική σου;

Σχετικά άρθρα

Types-of-drivers-in-Europe

Ερευνητές-ψυχολόγοι του London School of Economics and Political Science, εντόπισαν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αντιδρούν οι οδηγοί σε καταστάσεις στον δρόμο. Αυτοί οι τρόποι, βασίζονται στο πώς αντιδρούν οι οδηγοί με τα δικά τους συναισθήματα και την δική τους αβεβαιότητα όσον αφορά στην συμπεριφορά των υπολοίπων χρηστών του δρόμου. Οπότε, μέσω focus groups και συνεντεύξεων με Ευρωπαίους οδηγούς, οι ερευνητές του LSE βρήκαν 7 διαφορετικές “προσωπικότητες οδηγών”. Ας παίξουμε λοιπόν ένα παιχνιδάκι. Διάβασε τις προσωπικότητες όπως αυτές περιγράφονται και με ειλικρίνεια, απάντησε με ποια θεωρείς πως έχει ομοιότητες η δική σου.

  • Ο Δάσκαλος: Πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι άλλοι οδηγοί γνωρίζουν τι έχουν κάνει λάθος και όχι μόνο αυτό, αλλά περιμένει και αναγνώριση για την προσπάθεια του να διδάξει τους άλλους.
  • Ο Παντογνώστης: Πιστεύει ότι περιβάλλεται από ανίκανους ηλίθιους και ικανοποιείται με το να φωνάζει στους άλλους μέσα από την προστασία του αυτοκινήτου του.
  • Ο Ανταγωνιστής: Πρέπει να είναι μπροστά από τους άλλους οδηγούς και εκνευρίζεται όταν κάποιος τον εμποδίζει σε αυτή του την προσπάθεια. Μπορεί να επιταχύνει όταν κάποιος πάει να τον προσπεράσει ή μπορεί να κλείσει ένα κενό για να εμποδίσει κάποιον που πάει να το εκμεταλλευτεί για να μπει μπροστά του.
  • Ο Τιμωρός: Θέλει να τιμωρεί τους άλλους οδηγούς για τις λάθος συμπεριφορές του. Μπορεί ακόμα και να βγει από το αυτοκίνητο του για να το κάνει.
  • Ο Φιλόσοφος: Αποδέχεται τις λάθος συμπεριφορές εύκολα και προσπαθεί να τις εξηγήσει λογικά. Καταφέρνει να ελέγξει τα συναισθήματα του κατά την οδήγηση.
  • Αυτός που Αποφεύγει: Συμπεριφέρεται στους άλλους οδηγούς απρόσωπα και τους θεωρεί κινδύνους.
  • Ο Φυγάς: Ακούει μουσική ή μιλά στο τηλέφωνο για να απομονωθεί. Αποσπά την προσοχή του με επιλεκτικές σχέσεις ούτως ώστε να μην χρειαστεί να σχετιστεί με τους άλλους οδηγούς. Είναι επίσης μία στρατηγική για να μην εκνευριστεί.

Περιττό να αναφέρω ότι όλες αυτές οι προσωπικότητες/συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο. Ναι, ακόμα και ο Φιλόσοφος ή ο Φυγάς. Λοιπόν, ποια από αυτές τις προσωπικότητες ταιριάζει με την δική σου; Εγώ οφείλω να παραδεχθώ ότι τείνω στον Παντογνώστη και τον Φυγά…

ΠηγήLSE

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...