zapeio

Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που λες πως δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν σήμερα, μετά από τόσα χρόνια κρίσης. Και όμως, όπως κατήγγειλε με ερώτησή της σήμερα στη Βουλή η κυρία Νίκη Κεραμέως (της ΝΔ), το ίδιο το κράτος…. κλέβει το κράτος.

Η έκθεση των ελεγκτών – επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης σύμφωνα με ερώτηση της βουλευτού, φέρνει στο φως απίστευτες περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Σύμφωνα με τη βουλευτή το κεφάλαιο της έκθεσης των επιθεωρητών που αφορά τις μετακινήσεις κρατικών αυτοκινήτων περιλαμβάνει απίθανες σπατάλες μεταξύ των οποίων συναντάμε εικονικά δρομολόγια, μεταφορά ατόμων που έχουν αποβιώσει, ταξίδι 647 χιλιομέτρων μέσα σε μόλις 40 λεπτά, ενώ υπήρξε και ΙΧ με 129 διελεύσεις διοδίων μέσα σε 26 ημέρες.  Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Υπ’ όψιν του Αν. Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη

Θέμα: «Αμαρτωλές μετακινήσεις με κρατικά αυτοκίνητα»

Έπειτα από καταγγελίες πολιτών ότι κρατικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για ιδιωτικές τους μετακινήσεις, το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) διενήργησε έλεγχο με αντικείμενο τη διαδικασία κίνησης των εν λόγω αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του έτους 2015. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ των ευρημάτων εντοπίστηκαν πολλαπλά εικονικά δρομολόγια κρατικών αυτοκινήτων, καθώς και σπατάλες από τον εφοδιασμό καυσίμων και τη διέλευση διοδίων. Ενδεικτικά, στο πόρισμα περιγράφεται μεταφορά ακόμα και ατόμων που είχαν αποβιώσει, αυτοκίνητο που διήνυσε 627 χλμ. σε περίπου 40 λεπτά, αλλά και αυτοκίνητο με 129 διελεύσεις διοδίων σε 26 ημέρες, χωρίς να έχει υποβληθεί προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση διέλευσης διοδίων από τους υπογράφοντες οδηγούς. Το πόρισμα των ελεγκτών φέρει στην επιφάνεια στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και προχωρά στη διατύπωση προτάσεων για την εξυγίανση της κατάστασης, αφού πρώτα αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

 1. Ως άμεσος πειθαρχικός προϊστάμενος των εμπλεκόμενων με την υπόθεση υπαλλήλων, πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε με την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το ν. 3345/05, όταν σε πόρισμα ελέγχου ελεγκτικού μηχανισμού διαπιστώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, τα αρμόδια όργανα δεσμεύονται για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης;
 2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση του Γενικού Μητρώου Κυκλοφορούντων Κρατικών Οχημάτων, από την υπηρεσία που ασκεί την εποπτεία των κρατικών αυτοκινήτων; Πότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του;
 3. Πώς σχεδιάζετε να ενισχύσετε την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

α/α Ονοματεπώνυμο Εκλογική Περιφέρεια

 1. Νίκη Κ. Κεραμέως Επικρατείας
 2. Χαράλαμπος Αθανασίου Λέσβου
 3. Σάββας Αναστασιάδης Β’ Θεσσαλονίκης
 4. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου Β’ Αθηνών
 5. Γεώργιος Βαγιωνάς Χαλκιδικής
 6. Κωνσταντίνος Βλάσης Αρκαδίας
 7. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης Αττικής
 8. Σοφία Βούλτεψη Β’ Αθηνών
 9. Γεώργιος Γεωργαντάς Κιλκίς
 10. Αθανάσιος Δαβάκης Λακωνίας
 11. Χρίστος Δήμας Κορινθίας
 12. Άννα Καραμανλή Β’ Αθηνών
 13. Θεόδωρος Καράογλου Β’ Θεσσαλονίκης
 14. Ιωάννης Κεφαλογιάννης Ρεθύμνης
 15. Γεώργιος Κουμουτσάκος Β΄Αθηνών
 16. Ευάγγελος Μπασιάκος Βοιωτίας
 17. Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας
 18. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καβάλας
 19. Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου Β’ Αθηνών
 20. Κωνσταντίνος Σκρέκας Τρικάλων
 21. Κωνσταντίνος Τζαβάρας Ηλείας
 22. Θεόδωρος Φορτσάκης Επικρατείας
 23. Μάξιμος Χαρακόπουλος Λαρίσης