Shell Eco-Marathon 2016 emp promitheas (1)

Η ερευνητική ομάδα «Προμηθέας», η οποία απαρτίζεται από εθελοντές φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΗΜΜΥ-ΕΜΠ) συμμετείχε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στον διεθνούς φήμης ευρωπαϊκό διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου Shell Eco Marathon 2016 που διοργανώθηκε 1-3 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Κατά τη συμμετοχή στον διαγωνισμό η ομάδα τιμήθηκε με δύο βραβεία από τα πέντε που χορηγήθηκαν συνολικά, ανάμεσα σε περισσότερες από 200 ευρωπαϊκές ομάδες φοιτητών από 29 χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, κατέκτησε το «Βραβείο Τεχνικής Καινοτομίας» χάρις στο εξαιρετικά προηγμένο, σχεδόν αυτόνομο σύστημα ελέγχου εξοικονόμησης ενέργειας κατά την οδήγηση του κινητηρίου συστήματος του εξ ολοκλήρου ιδιοκατασκευασμένου οχήματος. Απέσπασε, επίσης, το «Βραβείο Επικοινωνιακής Στρατηγικής» λόγω της δομημένης προσπάθειας που κατέβαλε για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα οικολογικής μετακίνησης και για την επιτυχημένη προσέλκυση χορηγών στο εγχείρημά της ακόμα και από χορηγούς εκτός συνόρων.

Στα πλαίσια του αγώνα αγωνίσθηκε με πείσμα στη νέα πίστα του Λονδίνου που χαρακτηρίζεται από έντονες υψομετρικές διαφορές, σημαντικές ανωμαλίες οδοστρώματος και οδηγικές προκλήσεις. Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με σκασίματα ελαστικών και φαινόμενα συνωστισμών οχημάτων σε στενά σημεία της πίστας, δεν επέτρεψαν στο όχημα “Πυρφόρος ΙΙ” να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, αλλά παρά τις δυσκολίες στην τελευταιά προσπάθεια κατάφερε να διανύσει 287 χιλιόμετρα με μία κιλοβατώρα (kWh) ενέργειας εξασφαλίζοντας το πανελλήνιο ρεκόρ στη συγκεκριμένη πίστα και κατάταξη στη 16η θέση μεταξύ 51 ομάδων που συμμετείχαν στην κατηγορία Prototype Battery Electric.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα του οχήματος, αυτό δεν περιλαμβάνει κανένα εμπορικό τμήμα αλλά έχει κατασκευασθεί εξ ολοκλήρου από μέλη της ομάδας, αξιοποιώντας τεχνογνωσία και τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος της Σχολής, δημιουργώντας ουσιαστικά μία δική του ξεχωριστή κατηγορία στο διαγωνισμό. Η φετινή προσπάθεια ενσωμάτωσε τις τεχνολογίες αυτές καθώς και την αποκτηθείσα εμπειρία των προηγούμενων ετών σε ένα βελτιωμένο πρωτότυπο μονοθέσιο όχημα με ένα ημιαυτόνομο σύστημα οδήγησης και επαυξημένες δυνατότητες τηλεμετρίας.

Make The Future London 2016

Στο ιστορικό των επιτυχιών της ομάδας περιλαμβάνεται ακόμα μία τιμητική βράβευση μεταξύ άνω των 180 Ευρωπαϊκών συμμετοχών στο διαγωνισμό, με το βραβείο «Best Team Spirit off-track award 2013». Το βραβείο δόθηκε με κριτήρια το ομαδικό πνεύμα, την εργατικότητα και την αντιμετώπιση δυσκολιών κατά τη διάρκεια των αγώνων, τη βοήθεια προς τις άλλες ομάδες και τον τρόπο ανάδειξης του Ελληνικού πολιτισμού.

Η ομάδα «Προμηθέας» αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές: Αρμούτη Ιωάννα, Γάλλος Κωνσταντίνος, Γεωργόπουλος Δημήτριος, Δάβαρης Σταύρος, Καραμούντζου Φωτεινή, Καραντώνη Φωτεινή-Αθηνά, Κυλιντηρέα Νίκη, Μήτση Ελένη, Μπουγιουκλής Ανδρέας, Νταβαρίνος Νικόλαος, Ντούρος Ευάγγελος, Τζούνας Γεώργιος και ο υποψήφιος διδάκτωρ Αλεξάνδρου Αλέξανδρος. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο υποψήφιος διδάκτωρ Κρασόπουλος Χρήστος και Επιβλέπων Καθηγητής ο Κλαδάς Αντώνιος. Χορηγοί της ομάδας ήταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Attica Bank, η Raycap, η Aegean Airlines και η Maxled.