Με ελληνικές συμμετοχές ξεκινά και φέτος ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell. Ο Μαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί από την 1 έως τις 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Make the Future Live, στο Mercedes-Benz World, Weybridge, στο Λονδίνο.

Φέτος, την Ελλάδα εκπροσωπούν τρεις ομάδες από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Η ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος II: Αυτή θα είναι η εντέκατη συνεχόμενη συμμετοχή της στον Μαραθώνιο στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή.

Η ομάδα «Ποσειδώνας» από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού, καθώς και από τα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Τριήρης: Θα είναι η όγδοη συμμετοχή της στον διαγωνισμό στην κατηγορία Prototype (Battery Electric).

Η ομάδα «TUC Eco Racing» από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης µε το εξελιγμένο όχημα πόλης Σπύρος Λούης: Αυτή θα είναι η εντέκατη συμμετοχή της ομάδας στον Μαραθώνιο στην κατηγορία Urban Concept (Hydrogen), όπου τα οχήματα που συμμετέχουν είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα.

Ο κος Ιάκωβος Κυριάκος, Επικεφαλής της ομάδας σπουδαστών «Προμηθέας» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή τους στον φετινό Μαραθώνιο:

Για εντέκατη συνεχή χρονιά, η ομάδα «Προμηθέας» συμμετέχει στον διαγωνισμό Shell Eco Marathon 2019 με το πλήρως ιδιοκατασκευασμένο όχημα «Πυρφόρος ΙΙ». Έχοντας κατασκευάσει καινούργιο ηλεκτρικό κινητήρα και αντιστροφέα και αναπτύξει βελτιστοποιημένο σύστημα ελέγχου, φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στην πίστα του Weybridge.

Από την πλευρά του, ο Καθ. Δρ.-Μηχ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Πρόεδρος Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας «Ποσειδώνας» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σημείωσε:

Η ομάδα ΠΟΣΕΙΔΩΝ συμμετέχει με το carbon-fiber monocoque σασί που σχεδιάστηκε, υπολογίστηκε και κατασκευάστηκε από τους φοιτητές μας. Έχει γίνει ελαχιστοποίηση των μηχανικών απωλειών, ενώ έγινε επανασχεδιασμός των ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικών στοιχείων του αυτοκινήτου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην οδήγηση του κινητήρα, με χρήση διάφορων τεχνικών για προσαρμοστικό έλεγχο με χρήση διάφορων τεχνικών για προσαρμοστικό έλεγχο.

Η ομάδα «TUC Eco Racing» του Πολυτεχνείου Κρήτης, σχολίασε σχετικά:

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού μας, συμμετέχουμε για 11η φορά στην ιστορία μας στον διαγωνισμό. Η ομάδα διαγωνίζεται στην κατηγορία οχήματος πόλης με καύσιμο το υδρογόνο και στη μέχρι τώρα πορεία της στον διαγωνισμό μετρά συνολικά έξι βραβεία εκ των οποίων τέσσερα πρώτα βραβεία ασφάλειας, γεγονός που μας κατατάσσει ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Παράλληλα, στον εντός πίστα αγώνα κατακτήσαμε το 2017 την τέταρτη θέση διανύοντας 138km/m3 και, φέτος, φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις επιδόσεις μας.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Make the Future London, μιας δωρεάν, δημόσιας εκδήλωσης, η οποία φιλοξενεί λαμπρές ιδέες για τον ενεργειακό κλάδο και εφευρέσεις που αφορούν την παγκόσμια ενεργειακή πρόκληση. Στο φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά αυτές τις ιδέες, να συμβάλλουν με τις δικές τους και να γίνουν «συνταξιδιώτες» προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες.