Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 35ος Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell (Mileage Challenge), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Make the Future Live, που έλαβε χώρα 1 έως 5 Ιουλίου στο Mercedes-Benz World, Weybridge, στο Λονδίνο. Απόλυτη νικήτρια στέφθηκε η Reen Team Twente από την Ολλανδία.

Και φέτος, οι ελληνικές συμμετοχές έδωσαν δυναμικά το “παρών”. Σημείωσαν για ακόμα μία χρονιά αξιόλογα αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι διαγωνίστηκαν σε καινούρια πίστα, η οποία τους ανάγκασε να αναθεωρήσουν και να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Πιο συγκεκριμένα:

Η ομάδα «Ποσειδώνας» από τα Τμήματα Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού και Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Τριήρης, διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype (Βattery Electric) και κατέκτησε τη 18η θέση διανύοντας 407km/kWh.

Η ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype (Βattery Electric) με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος και κατέλαβε την 25η θέση αγγίζοντας τα 280 km/kWh, βελτιώνοντας σημαντικά την περσινή της επίδοση.

Η ομάδα «TUC Eco Racing» από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης µε το εξελιγμένο όχημα πόλης Σπύρος Λούης, διαγωνίστηκε στην κατηγορία Urban Concept (Hydrogen) και αποτέλεσε τόσο για τους υπεύθυνους της οργάνωσης όσο και για τις υπόλοιπες ομάδες σημείο αναφοράς στο τομέα της οργάνωσης και της ασφαλούς εργασίας.

Παράλληλα, κατάφερε επιτυχώς να ολοκληρώσει όλους τους τεχνικούς ελέγχους και ελέγχους ασφαλείας, εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα να διαγωνιστεί εντός της πίστας. Η σοβαρή δυσλειτουργία που εμφανίστηκε στο σύστημα παροχής ενέργειας (κυψέλη υδρογόνου) κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν εμπόδισε το όχημα της ομάδας να πραγματοποιήσει 10 από τους 11 γύρους, χωρίς, όμως, να καταφέρει δυστυχώς να ολοκληρώσει τον αγώνα.

Πάνω από 1.500 φοιτητές και 140 οχήματα από 28 χώρες από την Ευρώπη και όχι μόνο συμμετείχαν στον διαγωνισμό με τα ενεργειακά αποδοτικά οχήματά τους που τροφοδοτούνται από διάφορες πηγές ενέργειας – από παραδοσιακά καύσιμα ντίζελ και βενζίνη έως τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα όπως ηλεκτρικές μπαταρίες και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου – με σκοπό να αναδειχθεί το όχημα που θα μπορούσε να διανύσει τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση, καταναλώνοντας την ελάχιστη δυνατή ποσότητα καυσίμου.