Η Shell δημιουργεί δικτύου φορτιστών στη Μεγάλη Βρετανία

Σχετικά άρθρα

EV charging network

Το range anxiety, η ανησυχία δηλαδή μήπως μείνεις από ενέργεια είναι πολύ παλιό φαινόμενο. Ειδικά όσοι κάνουν μεγάλες διαδρομές και σε απομακρυσμένα μέρη πάντα έχουν την ανησυχία μήπως δεν βρουν βενζίνη για το όχημά τους, νερό και φαγητό για τους ίδιους. Όμως το range anxiety είναι σαν βίωμα άγνωστο στην μεγάλη πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων, αφού τα μέρη στα οποία κινούνται έχουν πάντα βενζινάδικα. Ίσως το πιο κοντινό συναίσθημα στο range anxiety είναι η ανησυχία μήπως μείνει από μπαταρία το κινητό τηλέφωνο.

Ο ηλεκτρισμός όμως, αν και υπάρχει παντού γύρω μας, σε αντίθεση με το πετρέλαιο δεν είναι εύκολα προσβάσιμος στους ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Οι μικρές μπαταρίες συχνά δεν φτάνουν για τις αποστάσεις που ανακοινώνει ο κατασκευαστής, φαινόμενο πολύ όμοιο με τις ψευδείς καταναλώσεις. Οι σταθμοί φόρτισης δεν είναι διαδεδομένοι, ή και δεν υπάρχουν σε πολλές περιοχές. Η Shell διαβλέποντας την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων και θέλοντας να εκμεταλλευτεί το ήδη υπάρχον δίκτυο διανομής υγρών καυσίμων, σκοπεύει από το 2017 να προσφέρει σε κάποια από τα πρατήρια της και υπηρεσίες ηλεκτρικής φόρτισης. Αυτά όλα στην Μεγάλη Βρετανία βεβαίως, όπου και αποκαλύφθηκε συνομιλία μεταξύ Shell και κυβέρνησης, όπου η μεγάλη ολλανδική εταιρεία πετρελοειδών προσπαθεί να μάθει για το νομικό καθεστώς που ισχύει για την προσφορά ή και πώληση ρεύματος σε πελάτες λιανικής.

Στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν ήδη σταθμοί φόρτισης από την Tesla που προφανώς έχει συμφέρον από την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών για την προώθηση των μοντέλων της. Πέραν αυτής όμως υπάρχουν και οι Electrocity και Chargemaster, που προσπαθούν να πάρουν μερίδιο της μικρής για την ώρα πίτας σταθμών φόρτισης. Η εμπλοκή όμως ενός παίκτη του βεληνεκούς της Shell μπορεί να χαρακτηριστεί “game changing”, να αλλάξει δηλαδή την ψυχολογία πιθανών αγοραστών που διστάζουν να επιλέξουν ηλεκτρικό όχημα. Σίγουρα για την ώρα το εγχείρημα δεν θα είναι και πολύ κερδοφόρο για την Shell, αλλά αν κανείς δεν κατασκευάζει σταθμούς φόρτισης επειδή δεν υπάρχει πελατεία, τότε κανείς δεν θα αγοράζει ηλεκτρικά και θα συνεχίζει να μην υπάρχει πελατεία.

ΠηγήThe Guardian

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα