Είναι αυτές οι “τρέλες” που υλοποιούν αραιά και που οι εταιρίες, που σε κάνουν να ονειρεύεσαι και να βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι τέτοιων κατασκευών. Το άκρως ερωτεύσιμο Renault 5 Turbo II είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα hot hatches των ’80s, καθώς η “βιαιότητα” της εμφάνισης του γαλλικού pocket-rocket είναι τέτοια που το κάνει ακαταμάχητο.

Ναι, ξέρω πως σχεδιαστικά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και πως είναι homologation special αλλά δες το! Σοκ και δέος! Σοκ και δέος λέω!

Ήταν Ιανουάριος του 1980 όταν η Renault παρουσίασε το 5 Turbo και στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στην παραγωγή, κατασκευάστηκαν 3.576 αυτοκίνητα. Η διάταξη του κινητήρα στο κέντρο και πίσω, μαζί με την κίνηση στους πίσω τροχούς (RMR) και το εντυπωσιακά φαρδύ bodykit το καθιστούσαν αρχικά άκρως ποθητό αλλά και αρκετά δύστροπο. Γι’αυτό και αγαπήθηκε, ενώ θεωρείται και ένα από τα πρώτα αυθεντικά hothatches. Μηχανικά, το 5 Turbo φορά έναν 1.400άρη turbo τετρακύλινδρο κινητήρα απόδοσης 185 ίππων, ο οποίος είχε να κινήσει ένα αμάξωμα βάρους 970 κιλών, κάτι που το έκανε εξαιρετικά γρήγορο.

To R5 Turbo II πέρασε σε μόλις 200 μονάδες στη παραγωγή, με το συγκεκριμένο να είναι το 120στό. Ο 1.400αρης turbo κινητήρας του αποδίδει 160 άλογα, με τα 0-100 χλμ/ώρα να τα κάνει σε 6,6 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 200 χλμ/ώρα. To συγκεκριμένο έχει διανύσει 45.000 χιλιόμετρα, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, και πωλείται από το Bring A Trailer, με την τιμή του τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές να είναι $76.666, απομένοντας έξι μέρες μέχρι να λήξει η δημοπρασία.