Από σήμερα τα μεσάνυχτα, Δευτέρα 24 προς Τρίτη 25 Απριλίου, θα ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων διοδίων στην Ιόνια Οδό και ειδικότερα στην «Παράκαμψη Αγρινίου – Α/K Αμφιλοχίας».

Για τα ΙΧ η χρέωση θα είναι 3,50 ευρώ. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν και πλευρικά διόδια στον Κουβαρά. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι οδηγοί αυτοκινήτων θα εισέρχονται από την Αμφιλοχία στην Ιόνια Οδό με προορισμό τα Ιωάννινα, θα πληρώνουν 1,60 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα πληρώνουν και όταν εξέρχονται. Οι τιμές διοδίων τελών, ανά σταθμό και κατηγορία οχήματος, είναι οι ακόλουθες:

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι τιμές των διοδίων καθορίζονται σε κάθε μετωπικό σταθμό βάσει του συνολικού μήκους της ζώνης στην οποία ανήκει ο σταθμός. Στους πλευρικούς σταθμούς εξόδου, ανάλογα με το μήκος που διανύθηκε από την αρχή της ζώνης στην οποία ανήκει ο σταθμός μέχρι το σταθμό. Στους πλευρικούς σταθμούς εισόδου ανάλογα με το μήκος που θα διανύσει ο χρήστης από το σταθμό έως το τέλος της ζώνης στην οποία ανήκει.

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή της η Ιόνια Οδός σημειώνει πως: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, χρήστης που πληρώνει διόδιο τέλος σε μετωπικό σταθμό να πληρώσει ξανά σε πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι. Αντιστοίχως, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν χρήστης που πληρώνει διόδιο τέλος σε πλευρικό σταθμό να πληρώσει και σε μετωπικό ή άλλον πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης στο ίδιο ταξίδι».

Σταδιακά, με την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων 42 περίπου χιλιομέτρων της διαδρομής από το Αντίρριο (γέφυρα) μέχρι και τα Ιωάννινα, κάτι που προβλέπεται να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου όταν και θα παραδοθούν στην κυκλοφορία, θα λειτουργήσουν ακόμη 3 μετωπικά διόδια (συνολικά 4). Έτσι, ο χρήστης της Ιόνιας Οδού, για ένα ΙΧ, θα πληρώνει στη διαδρομή Αντίρριο – Ιωάννινα 12,90 ευρώ και άλλο τόσα στην επιστροφή. Ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογίσουν πρώτον το θέμα της ασφάλειας που θα έχουν οδηγώντας σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και δεύτερον την κατά πολύ συντόμευση της διαδρομής, χρονικά, κατά μία ώρα, με ό,τι συνεπάγεται σε καύσιμα και κούραση. Στη διάθεση των οδηγών επίσης υπάρχουν 24ωρα περίπολα οδικής ασφάλειας, 4ψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης 1075, Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών 2641 306 306 και Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περίπτωση ακινητοποίησης.

Όσον αφορά στο τμήμα «Παράκαμψη Αγρινίου – Α/K Αμφιλοχίας», είναι μήκους 60 περίπου χιλιομέτρων, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ σε όλο του το μήκος. Διαθέτει: 6 Ανισόπεδους Κόμβους, 4 Γέφυρες, 55 Άνω και Κάτω διαβάσεις και 2 χώρους προσωρινής στάθμευσης.