Δρόμοι με ασύρματη φόρτιση στο Ισραήλ

Σχετικά άρθρα

Το Ισραήλ στηρίζει ενθουσιωδώς τους καινοτόμους “τεχνοβλαστούς” (start ups), με τα νέα της ημέρας να αφορούν την βιωσιμότητα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και τον πονοκέφαλο της φόρτισης αυτών. Η Qualcomm λοιπόν μετά από την επίδειξη στην βάση της στην Καισαρεία, του δρόμου ασύρματης φόρτισης ElectRoad, έλαβε επιδότηση €110.000 από το ισραηλινό υπουργείο μεταφορών για την πιλοτική εφαρμογή του.

Το σχέδιο αρχικά είναι να τοποθετηθεί κοντά στο Τελ Αβίβ, σε μια λωρίδα δρόμου μήκους 800 μέτρων περίπου, που θα φορτίζει ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία. Εάν το πείραμα στις πραγματικές συνθήκες αποδειχθεί επιτυχημένο, τότε η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει επαγωγικούς φορτιστές σε μια αρκετά μεγάλη κλίμακα.

Επόμενο βήμα θα είναι να εφαρμοστεί στον δρόμο που συνδέει τον διεθνή αερολιμένα Ramon με την πόλη Εϊλάτ, στον περσικό κόλπο, μια απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων. Το κόστος θα παίξει για άλλη μια φορά ρόλο κλειδί, αλλά το σύστημα φαίνεται να είναι αρκετά απλό και δεν απαιτεί ριζικές αλλαγές στον δρόμο. Θα έλεγα μάλιστα πως είναι αρκετά πιο απλό από άλλες παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα της ύδρευσης, που απαιτούν επεμβάσεις στο υπόστρωμα. Το ότι μπορεί να τοποθετείται επαγωγική φόρτιση εύκολα φαίνεται στο ότι με λίγα σχετικά μέσα είναι δυνατή η ηλεκτροδότηση 1 χιλιόμετρου δρόμου την μέρα.

Από την μεριά μου να πω, πως τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν αρκετό ενδιαφέρον, όχι μόνο για όσα υπόσχονται αλλά και για όσα απροσδόκητα καλά, κακά ή παράξενα μπορεί να προκαλέσουν. Για παράδειγμα η ύπαρξη ενός επαγωγικού φορτιστή στον δρόμο είναι σαν να δίνεις τζάμπα ρεύμα σε όποιον μπορεί να το πάρει, ή πως το ηλεκτρικό πεδίο θα επηρεάζει τα ζώα, τους ανθρώπους και τα συμβατικά οχήματα. Σύντομα θα αρχίσουμε να τα μαθαίνουμε αυτά και άλλα που δεν φανταζόμαστε τώρα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα