Πριν σχεδόν ένα χρόνο έμαθες την Sono Motors, την εταιρεία του 22-χρονου Laurin Hahn, με συνιδρυτές δύο άλλους νέους, την Navina και τον Jona. Η εταιρεία τους έχει έδρα το Μόναχο της Γερμανίας και η ιδέα για την δημιουργία ενός ηλεκτρικού-ηλιακού αυτοκινήτου με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, άρχισε να γεννιέται μέσα στο γκαράζ του Jona. Σήμερα, έχοντας κάνει σχεδόν το όνειρό τους πραγματικότητα, μας δίνουν τις πρώτες πληροφορίες για το αυτοκίνητο, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2019.

 

Το Sono Sion είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, και διαθέτει στο αμάξωμα του 330 φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία είναι αρκετά για να χαρίσουν μια αυτονομία της τάξης των 30 χλμ. ανά μέρα, με αυτά να προστίθενται στα 160 χλμ. που προσφέρει η μπαταρία 30 kWh που διαθέτει το αυτοκίνητο. Τεχνικά δεν είναι εντελώς ηλιακό αυτοκίνητο, αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρχουν δύο εκδόσεις του, την Urban με μπαταρία 14.4 kWh και κόστος μόλις €12.000, και την Extender. Η δεύτερη είναι αυτή που τελικά θα παραχθεί, με την πρώτη να απορρίπτεται καθώς η ζήτηση της θα ήταν πάρα πολύ μικρή.

Μερικά αξιοσημείωτα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι η διπλής κατεύθυνσης φόρτιση, η οποία μπορεί να μετατρέψει το αυτοκίνητο σε κινητό σταθμό παραγωγής ισχύος έως και 2,7 kW, ειδικό βρύο για το φιλτράρισμα αέρα, ενώ προαιρετικά υπάρχει ένα ρυμουλκούμενου τρέιλερ χωρητικότητας 750 κιλών. Τέλος, το Sion υποστηρίζει και γρήγορη φόρτιση, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία.

Η τιμή του Sono Sion ανέρχεται στα €16.000, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει την μπαταρία των 30 kWh, η οποία μπορεί να προσφερθεί με μηνιαία χρονομίσθωση ή αν κάποιος θέλει να την αγοράσει έναντι των €4.000. Το αυτοκίνητο θα είναι 6-θέσιο, έχοντας 3 θέσεις μπροστά και 3 πίσω με μεγάλο χώρο αποσκευών, ενώ θα διαθέτει και ένα πλούσιο σύστημα multimedia.

Κάτι επίσης σημαντικό, που θα σχολιαστεί αρκετά, είναι πως η εταιρεία θα διαθέσει τις βιβλιογραφίες για την συντήρηση του οχήματος, αλλά και για την επισκευή βλαβών σε οποιοδήποτε συνεργείο, δημιουργώντας ένα ανεξάρτητο δίκτυο συντήρησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι ο κάθε κάτοχος θα μπορεί να πάει ακόμη και στο συνεργείο της γειτονιάς του για συντήρηση και επισκευή. Αρκετά φιλόδοξο αυτό εκτιμώ και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε την υλοποίηση του.

Για να καταφέρει να φέρει το Sion στην αγορά, η Sono απευθύνθηκε στην crowdfunding κοινότητα (χρηματοδότηση από το πλήθος), με τα λεφτά που κατάφερε να συγκεντρώσει από το Indiegogo να ανήλθε στο ποσό των €600.000, ξεπερνώντας τους αρχικούς της στόχους για €150.000, έχοντας πάρει πάνω από 1.100 προ-παραγγελίες. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μπει εδώ, με την εταιρία να προσφέρει εκπτώσεις από 2% έως 8% ανάλογα με το ποσό που έχει προκαταβληθεί.