Πριν από την εκκίνηση του Ιαπωνικού Grand Prix, ο Lewis Hamilton και η Mercedes ήταν προετοιμασμένοι για μία μεγάλη μάχη με τον Sebastian Vettel. Το πρόβλημα του Γερμανού –κόστους 59 ευρώ– έφερε τον Max Verstappen στη δεύτερη θέση, πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος. Ο αγωνιστικός ρυθμός της RB13 ήταν εξαιρετικός, με αποτέλεσμα ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας να φτάσει πιεσμένος στην καρώ σημαία.

Ο Ολλανδός έχει αποδειχθεί σκληρό καρύδι και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να αφήσει τον Hamilton να φτάσει εύκολα στη νίκη. Τελικά, ο 20χρονος έμεινε στη δεύτερη θέση, και ο Hamilton πήρε τους 25 βαθμούς της νίκης. Ο πιλότος της Mercedes ξέρει ότι η διαφορά ηλικίας μεταξύ τους είναι πάνω από 12 χρόνια, ένα νούμερο που λειτουργεί ως κινητό για τον 32χρονο.

Απολαμβάνω το γεγονός ότι βρίσκομαι σε μια εποχή με τόσο σπουδαίους νέους οδηγούς που ανεβαίνουν. Ο Verstappen θα είναι εδώ για πολύ καιρό μετά τη δική μου αποχώρηση. Μέχρι τότε, δεν πρόκειται να του δώσω πολλές poles και πολλές νίκες. Στην Ιαπωνία, οδηγούσα και σκεφτόμουν «αυτός ο τύπος πίσω μου είναι τόσο νεότερος από εμένα.» Πρέπει να βεβαιωθώ ότι, παρά την ηλικία μου, θα μείνω μπροστά. Αυτό θα σημαίνει ότι πραγματικά είμαι πολύ νέος στην καρδιά.

Μετά ο Ιαπωνικό Grand Prix, ο Verstappen έκανε μια παρέμβαση στα λόγια του Hamilton, λέγοντας:

Σκεφτόμουν ότι αυτός ο τύπος μπροστά μου είναι τόσο μεγαλύτερος.

Και ο Hamilton αμέσως απάντησε:

Ναι, αλλά δεν άφησα αυτόν τον μικρό να περάσει!

Το σίγουρο είναι ότι, στο μέλλον, θα δούμε κι άλλες μάχες μεταξύ των δύο, ενώ δεν αποκλείεται η αποχώρηση του Ολλανδού από τη Red Bull μετά το 2019, όταν και ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του με την αυστριακή ομάδα.