Πολύ κοντά στην πηγή βρέθηκε φέτος η Ferrari, αλλά δεν κατάφερε για μία ακόμα χρονιά να ικανοποιήσει την τεράστια δίψα για έναν παγκόσμιο τίτλο. Τα πάντα τελείωσαν στο Μεξικό, όταν ο Lewis Hamilton κατέκτησε και μαθηματικά τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο, σε έναν αγώνα που ο Sebastian Vettel για μία ακόμα φορά δεν κέρδισε, κάτι που έχει να συμβεί από το Ουγγρικό Grand Prix, δηλαδή πριν από την καλοκαιρινή διακοπή.

Η αξιοπιστία ήταν σίγουρα ένας πολύ μεγάλος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην έκβαση της μάχης των Vettel και Hamilton, αλλά ο Sergio Marchionne πιστεύει πως υπάρχουν και οδηγικές ευθύνες, μια δήλωση που ίσως είναι σπόντα για τα όσα έγιναν στο Grand Prix της Σιγκαπούρης, εκεί όπου οι δύο Ferrari έκαναν σάντουιτς στον Max Verstappen, με αποτέλεσμα ο Hamilton να ανοίγει τη διαφορά κατά 25 βαθμούς.

Δεν πιστεύω στην κακή τύχη. Τελικά, είναι μια αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις επιχειρήσεις. Ήταν ένας συνδυασμός, ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν, μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων και των οδηγικών λαθών ή των λανθασμένων οδηγικών εκτιμήσεων. Πιστεύω πως μάθαμε πολλά, και αυτό έγινε με επώδυνο τρόπο. Το δεύτερο μισό αποκάλυψε διαρθρωτικές αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο διοικούμε την επιχείρηση, κάτι που πρόκειται να αλλάξει, κι ελπίζουμε ότι το 2018 θα είναι καλύτερη σεζόν.

Το αφεντικό των Ιταλών είναι πολύ ικανοποιημένος από την ταχύτητα της SF70H, ελπίζοντας ότι η φετινή ανταγωνιστικότητα θα επιτρέψει στη Scuderia να κατακτήσει το πρωτάθλημα του 2018, αφού υπάρχει αναδιοργάνωση για τον περιορισμό των φετινών λαθών.

Υπενθυμίζω σε όσους μου κάνουν αυτή την ερώτηση, και είμαι πιθανώς ο πιο επικριτικός στον τρόπο που διοικούμε τις δραστηριότητες της Formula 1, αλλά, αν ρωτούσαμε τον καθένα πριν από ακριβώς έναν χρόνο για το τι θα κάναμε το 2017, δε θα υπήρχε κάποιος να έλεγε ότι θα ήμασταν τόσο δυνατοί στο πρώτο μισό της σεζόν. Έτσι, τα έχουμε καταφέρει καλά, δεδομένου του σημείου εκκίνησης, αλλά δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε τη δουλειά. Είναι στόχος για το 2018 πλέον. Λυπούμαστε που δεν τα καταφέραμε καλύτερα, όμως το μονοθέσιο είναι εκεί και είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο μονοθέσιο τώρα.