Ο Lavon Miller είναι ο ιδιοκτήτης και της Firepunk Diesel, ενός βελτιωτικού οίκου από το Οχάιο των ΗΠΑ, που ασχολείται με την βελτίωση ντιζελομηχανών! Ναι στην Ελλάδα δεν εκτιμούμε ιδιαιτέρως τα diesel και τα θεωρούμε λίγο πολύ αναγκαίο κακό, αν η βενζίνη δεν ήταν τόσο ακριβή, δεν νομίζω να είναι απήχηση το diesel. Παρά τα πολλά του μειονεκτήματα, η μεγάλη ροπή που προσφέρει μπορεί να συγκινήσει κάποιους φίλους της αυτοκίνησης. Στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο στην δυτική Ευρώπη αλλά όταν μιλάμε για βελτιώσεις οι Αμερικάνοι κάνουν θαύματα και με τα diesel.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπεις έναν κινητήρα της Cummins στο δυναμόμετρο. Η κυβισμός του είναι 6,7 λίτρα, έχει 6 κυλίνδρους και 3 στροβιλοσυμπιεστές! Η ισχύς του φτάνει στο εντυπωσιακό νούμερο των 2.200 ίππων στις 5.000 rpm περίπου. Για να το πετύχει αυτό η πίεση υπερπλήρωσης φτάνει 140 psi ή αλλιώς φλερτάρει με τις παρυφές των 10 bar, ή 10 ατμόσφαιρες.

Οι φίλοι των καταδύσεων γνωρίζουν πως αυτή είναι η πίεση στα 100 μέτρα βάθος περίπου! Η έκρηξη που ακολουθεί είναι εντυπωσιακή και προσωπικά μ’αρέσει η άποψη πως “αν δεν το σπάσεις, δεν ξέρεις το όριο του”. Ο Lavon Miller όμως διαφωνεί εν μέρη καθώς θεωρεί πως ο κινητήρας αστόχησε σε σχετικά χαμηλή ισχύ, αφού έχει φτάσει και τα 200psi πίεσης στο παρελθόν και τους 3.000 ίππους! Οπότε αναζητούν τι ήταν αυτό που προκάλεσε την εντυπωσιακή έκρηξη, αλλά δεδομένου του ότι η καταστροφή ήταν ολική, δεν έμειναν επαρκή στοιχεία για να εξετάσουν. Αν έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα πως το πρόβλημα ξεκίνησε από κάποια μπιέλα, αλλά όταν μιλάμε για τόσο πουσαρισμένο μοτέρ τα υποψήφια προς αστοχία απάρτια είναι ποικίλα!