Πριν από την έναρξη της σεζόν του 2017, η Renault δήλωνε ότι περιμένει κέρδος τριών δεκάτων στον γύρο από τον ολοκαίνουργιο κινητήρα που ετοίμασε. Η χρονιά σημαδεύτηκε από πολλά προβλήματα αξιοπιστίας, ωστόσο υπάρχει κι ένα κομμάτι που είναι πολύ καλύτερο συγκριτικά με το 2016, και αυτό δεν είναι άλλο από την απόδοση.

Οι υπολογισμοί των μηχανικών κάνουν λόγω για κέρδος ενός δευτερολέπτου από τα τέλη του 2016, ένα νούμερο που είναι αρκετά εντυπωσιακό. Όπως λέει και ο Cyril Abiteboul, η συγκεκριμένη βελτίωση δε ήταν στα σχέδιά τους, καθώς δεν πίστευαν ότι μπορούσαν να αυξήσουν τόσο πολύ την απόδοση, αλλά όπως φαίνεται όντως το παράκαναν με την ανάπτυξη.

Αυτός ήταν ο στόχος που θέσαμε, αλλά στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της σεζόν ξεκλειδώσαμε διαφορετικούς τρόπους για να διαχειριστούμε τον κινητήρα και να βγάλουμε κι άλλη απόδοση. Ο ίδιος ο κινητήρας από το τέλος της περασμένης σεζόν μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν έχει κερδίσει λίγο-πολύ ένα δευτερόλεπτο, όταν χρησιμοποιούμε όλη τη δύναμη, κάτι που δεν κάνουμε συνέχεια, μια διαφορά  που είναι τεράστια.

Αυτό δεν έγινε χωρίς αντίκτυπο στην αξιοπιστία, γεγονός που ήταν πολύ αρνητικό στη σεζόν, όμως ξεκάθαρα αυτό που κάναμε στον κινητήρα όσον αφορά την απόδοση είναι κάτι που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί, ειλικρινά. Είναι περισσότερο απ’ ό,τι σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε.

Ο Αγωνιστικός Διευθυντής της Renault είναι πολύ ικανοποιημένος με την ανάπτυξη και του σασί, μιας και η R.S.17 έδειξε ότι μπορεί να βρίσκεται σταθερά στους βαθμούς μετά το Βρετανικό Grand Prix, κάτι που δεν ήταν τόσο εμφανές, λόγω των προβλημάτων αξιοπιστίας.

Όσον αφορά το σασί, νομίζω πως είναι σαφές ότι έχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό σασί από το Silverstone και μετά, το οποίο πιστώνεται στην ομάδα για την φόρμα που έχουμε τώρα. Αν κοιτάξετε τον ρυθμό του μονοθέσιου από το Silverstone, είχαμε ένα μονοθέσιο που ήταν λίγο-πολύ τέταρτο στην απόδοση, κάτι που δεν μπορούσατε να δείτε συνέχεια, λόγω των προβλημάτων αξιοπιστίας.

Η ομάδα συνεχίζει να μεγαλώνει, όσον αφορά την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα, με ανθρώπους που πρωταγωνιστούν, όμως επίσης και με άτομα χαμηλού προφίλ, τα οποία επηρεάζουν θετικά τη δομή. Είμαστε εντάξει με τα σχέδια για τις επενδύσεις, τις προσλήψεις, τις αλλαγές στον οργανισμό κι επίσης με την απόκτηση χορηγών, έτσι πιστεύω ότι συνολικά το 2017 ήταν μια θετική χρονιά.