Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για την εξέλιξη και ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Στον υπόλοιπο κόσμο -εκτός Ελλάδος- κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αν και ακόμα αποτελούν συντριπτική μειονότητα στις συνολικές πωλήσεις, με τις κρατικές επιδοτήσεις να δίνουν σημαντικό κίνητρο για τη αγορά τους. Τα προσφερόμενα μοντέλα αρκετά, όπως το Renault Zoe, το BMW i3, το VW e-Golf, το Nissan Leaf, ενώ φυσικά δεν μπορείς να ξεχάσεις τα τρία μοντέλα της Tesla.

Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, στην χώρα μας υπάρχει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο), και παρακάτω θα δεις τις αναγκαίες ενέργειες -σύμφωνα με αυτό- προκειμένου να περάσει η Ελλάδα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης:

  1. Να καταστεί νομός του Κράτους η 10ετής καθολική απαλλαγή όλων των ηλεκτρικών αυτοκίνητων (BEV, EREV, PHEV και FCEV) από κάθε είδους τέλος ή δασμό (ταξινόμησης, κυκλοφορίας κ.λπ), έκτος του εισαγωγικού δασμού (οπού αυτός επιβάλλεται) και του ΦΠΑ,
  2. Η άξια που θα λαμβάνεται υπόψη ως φορολογικό τεκμήριο (αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης) για τα ως άνω αυτοκίνητα να μειώνεται κατά 50%. Επίσης να απαλλάσσονται του οποίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης επίκειται να εφαρμοστεί κατά την ως άνω χρονική περίοδο.
  3. Στις άδειες κυκλοφορίας τους να παύσει να μετατρέπεται βάσει του ν.363/1976 σε φορολογήσιμους ίππους η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα τους, η οποία θα πρέπει να αναγράφεται σε kW ή σε ίππους.
  4. Η λιανική τιμή -προ φορών- για τη φορολογία της παραχώρησης τέτοιου τύπου αυτοκίνητου σε εργαζόμενο, μέτοχο, εταίρο κ.λπ από επιχείριση ή άλλη νομική οντότητα να μειώνεται κατά 50%.
  5. Να ανατεθεί άμεσα στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του Ινστιτούτο Μεταφορών η εκπόνηση εθνικού σχεδίου εγκατάστασης ταχυφορτιστών κατά μήκος των εθνικών οδικών δικτύων της χωράς. Η μελέτη αυτή να γίνει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο, έτσι ώστε να αποτελεί πρόταση ρεαλιστικής και άμεσης εφαρμογής που να ικανοποιεί τόσο τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς του δικτύου διανομής όσο και τις ποιοτικές και λειτουργικές ανάγκες των χρηστών και των κατασκευαστών των οχημάτων (βλέπε ΚΥΑ 77226/1 – Ξ1/10/2017).
  6. Να χορηγηθούν κίνητρα εγκατάστασης και λειτουργίας των ταχυφορτιστών του ως άνω εθνικού δικτύου σε ενδιαφερομένους επιχειρηματίες ή σε φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μορφή επιδότησης στα πλαίσια ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, και να θεσπισθεί ειδικό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία τους, και
  7. Να θεσπισθούν τροποποιήσεις στον γενικό οικοδομικό κανονισμό, προκείμενου οι μελλοντικοί χώροι στάθμευσης πολυκατοικιών ή άλλου είδους οικοδομημάτων να προβλέπουν ηλεκτροπαροχές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.