Τουλάχιστον 25 κατηγορούμενοι θα κληθούν να απολογηθούν στην ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης για την υπόθεση των διπλών χρεώσεων στην κατασκευή σηράγγων της Εγνατίας οδού.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, ύστερα από τις βαρύτατες διώξεις, αποφάσισε να οδηγήσει 25  ανθρώπους πρώην διοικήσεων της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» αλλά και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας (Αττικατ).

Ο εισαγγελέας Διαφθοράς, έκλεισε την προκαταρκτική εξέταση που είχε παραγγείλει τον περσινό Ιούνιο η Οικονομική Αστυνομία, και ζήτησε να ασκηθούν ποινικές διώξεις για σωρεία κακουργηματικών πράξεων εναντίον πρώην προέδρων, αντιπροέδρων, μελών διοικήσεων, στελεχών και μηχανικών της «Εγνατίας Οδού ΑΕ», όπως επίσης εναντίον στελεχών της εταιρείας που κατασκεύασε τις υπό διερεύνηση σήραγγες, οι οποίες βρίσκονται στη γεωγραφική περιοχή των Γρεβενών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Εγνατίας οδού Α.Ε. (2009 και 2014), οι οποίοι κατηγορούνται ότι πλήρωσαν την κατασκευάστρια εταιρία με επιπλέον 32,2 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες που ποτέ δεν είχαν προβλεφθεί ούτε εκτελέστηκαν.  Οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να απολογηθούν για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στα αδικήματα αυτά που αφορούν τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρίας.

Πρόκειται εκτός των δύο πρώην προέδρων, για πρώην αντιπροέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων, που ενέκριναν τόσο τα πρωτόκολλα των συγκεκριμένων αλλαγών, ειδικά όμως την καταβολή των επιπλέον χρημάτων στην κατασκευάστρια, παρ’ ότι η προσωρινή επιτροπή δεν παρέλαβε τις συγκεκριμένες εργασίες. Βασικοί κατηγορούμενοι είναι και ανώτεροι υπάλληλοι της Εγνατίας οδού Α.Ε. οι οποίοι ήταν παρόντες στο έργο και παρ’ όλα αυτά φέρονται ότι βεβαίωσαν ψευδώς επιπλέον εργασίες.

Οι σήραγγες διανοίχτηκαν κυρίως σε κατηγορίες εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης Α, Β, Β1 και Β2, δηλαδή σε χαμηλότερου κόστους κατηγορίες, ενώ στην τελική επιμέτρηση, στις αναλυτικές οριστικές επιμετρήσεις, και στα σχετικά πρωτόκολλα παραλαβής αφανών εργασιών, εμφανιζόταν ότι οι σήραγγες διανοίχτηκαν κυρίως σε κατηγορίες εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης C και D, δηλαδή σε υψηλότερου κόστους κατηγορίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυξημένες και οι ποσότητες σκυροδέματος τελικής επένδυσης και ο αντίστοιχος σιδηρός οπλισμός,

υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο.

Το έργο προέβλεπε πέντε δίδυμες σήραγγες στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας (Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής, Αγναντερού, Πριονίων και Βελανιδίων) και ενώ προϋπολογίστηκε και κατασκευάστηκε με συγκεκριμένο κόστος, παραδόθηκε με άλλες προδιαγραφές κατασκευής και πληρώθηκε με αυτές, με πολύ υψηλότερη τιμή.

Για παράδειγμα στο κατηγορητήριο αναφέρεται, πως ενώ στα φύλλα καταμέτρησης του έργου γράφεται ότι χρησιμοποιήθηκαν 244 τεμάχια δακτυλίων ακίδων και οργάνων μέτρησης παραμορφώσεων, στην τελική επιμέτρηση ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται σε 500.

Οι διώξεις αφορούν -κατά περίπτωση- επτά κακουργήματα, κάποια από τα οποία είναι με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας στις δύο προηγούμενες πράξεις, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ηθικής αυτουργίας στην συγκεκριμένη πράξη και της απιστίας.

Ήδη η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς, που θα καλέσει το επόμενο διάστημα σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε, όταν προηγούμενη διοίκηση της «Εγνατίας οδού ΑΕ» κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Διαφθοράς, καταγγέλλοντας υπερκοστολογήσεις στις σήραγγες της περιοχής «Αρκούδα».

Σύμφωνα με την αναφορά, οι επίμαχες σήραγγες προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, σημαντικά ακριβότερης.

Να σημειωθεί δε, ότι η σημερινή διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ διεκδικεί από πρώην διοικήσεις και στελέχη της, αποζημιώσεις ύψους 78 εκατ. ευρώ, με αγωγή την οποία κατέθεσε στα αρμόδια δικαστήρια.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι μία ακόμη προκαταρκτική εξέταση, την οποία παρήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο ίδιος εισαγγελέας, για τις σήραγγες της Θεσσαλίας, όπου κι εδώ η Οικονομική Αστυνομία διερευνά ενδεχόμενες υπερβάσεις στην κατασκευή τους.

 • SAMURAI-66

  Αν κουκουλωσουν την υποθεση οπως ευστοχα και πονηρα εκαναν οι εμπλεκομενοι και οι γερμανοι φιλοι που τους χρηματοδοτουσαν για να μην ριξουν ευθυνες σε κανενα με την γνωστη απατη siemens και οπως φαινεται και ολα δειχνουν παρα το τζερτζελο που δημιουργουν για το θεαθηναι με την novartis τσαμπα κοπος το ολο θεμα!
  Κατηγορια στοχευμενη φυλακες μα πανω απο ολα αποζημιωσεις και δημευση περιουσιας στους υπευθυνους μηπως μπει κανενα ευρω στα ταμεια απο τα κλεμενα δεκαετιων των γνωστων λαμογιων στην δυστυχισμενη πατριδα μας!!

 • o χονδρος ειχε πει πολυ σωστα ”ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ” !!!!! δεν ειχε πει ψεματα……..απλα μερικοι κλεβαν υποβρυχια….συραγγες…εξοπλιστικα…..και πχ ο babinos εβαζε καμια ψευτοκη αποδειξη στη φορολογικη του απο γιατρους…..αντε γλυτωνε και το ΦΠΑ απο καμια αγορα που την εκανε χωρις αποδειξη………..

  παντως χωρις να γνωριζω……σιγουρα οι κατηγορουμενοι θα την βγαλουν με κανα 15μηνο με αναστολη…..κλασικα πραματα……ουτε ευρω πισω στο ταμειο……..στην υγεια του Μ@Λ@ΚΑ ελληνα !!!!!

  • a_f_a

   ο χοντρός απλά δε διευκρίνισε πόσα έφαγε ο κάθε ένας. ο μπαμπίνος και ο a_f_a φαγαν από ένα κουλούρι, ο χοντρός και ο κάθε άλλος απο δαυτους, από μια αλυσίδα φούρνων ο κάθε ένας.

  • Αυτο ακριβώς !!! Το ζήτημα ειναι οτι εμεις μείναμε στο κουλούρι γιατί απλά θέλαμε μονο αυτο ;;;; Η γιατί απλά δεν μπορούσαμε να φάμε τον φούρνο ;;;;

  • a_f_a

   δε μπορώ να απαντήσω για όλους.

  • Χωρίς να βάζω το χέρι στη φωτιά … Πιστεύω όλοι τον φούρνο θέλαμε ….

  • a_f_a

   δύσκολο να απαντήσεις αν δε βρεθεις στη φάση που ο φουρνος ειναι μπροστά και σου λένε όρμα. όλοι μπορει να πουμε.. α… οχι… με τίποτα… ίσως όμως όταν ο φουρνος ειναι μπροστά να ορμήσουμε σα όρνια.

  • το ειπα με τη λογικη…οτι οποτε μας δθηκε η ευκαιρια να κλεψουμε το δημοσιο….το καναμε χωρις δευτερη σκεψη…..

   απλα αμα το δεις μαθηματικα…..πχ .1.000.000 ”λανθασμενες” φορολογικες δηλωσεις….δεν ειναι ουτε το 1/10 της προπελας ενος υποβρυχιου του τσοχατζο !!!! :-P

 • ρε σε κατι λεπτομεριες που κολλάνε … δηλαδη τι ειναι οι ανθρωποι απατεωνες ειναι ;;;

 • Anestis Genk

  Εγώ ξέρω το εξής απλό, αν δεν τα έτρωγαν και γινόταν πολύ φτηνά, πες από ρομπότ, τότε πολύς κόσμος θα πεινούσε.
  Από την μία ναι μλκια το κλέψιμο από την άλλη τα έργα γίνονται απλά για να λέμε πως έχουμε δουλειά.

  • η διαφορα ειναι..οτι τα εργα αμα γινονταν σωστα μια χαρα δουλειες θα ειχε και παλι ο κοσμος…..απλα με κατι τετοιες λαμογιες καποιοι τρωνε με χρυσα κουταλια !!!

  • Anestis Genk

   Ξέρω φορτηγατζήδες που δουλεύαν στην οδοποιία και προσευχόντουσαν να είναι γιοφύρι της Άρτας η φάση, γιατί αν περατωθεί το έργο μετά μένουν άνεργοι.

 • gv

  καλα ολα αυτα αλλα φυλακη θα μπει κανεις?
  οχι..
  λεφτα θα γυρισει κανεις πισω?
  δε νομιζω..
  στη υγεια μας λοιπον,ουτε οι αριστεροι σωτηρες θα βαλουν κανενα φυλακη..
  τα ιδια και τα ιδια απλα με αυτους ηρθαν μερικες χιλιαδες ”επενδυτες” και μπορει να χαρισουμε και κανενα νησι ποτε δε ξερεις..

 • Spiros Athanassopoulos

  σε ενα ξερονησι, να φαγωθουν μεταξυ τους!