Σύμφωνα με την γερμανική Bild am Sonntag, επικαλούμενη εμπιστευτικά έγγραφα, Αμερικάνοι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα diesel μοντέλα της Mercedes, εξοπλίζονται με παράνομο λογισμικό που τα επιτρέπει να περνούν με επιτυχία τις δοκιμές μέτρησης εκπομπών ρύπων τους.

Η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτή της VW, με την Daimler, μητρική εταιρία της Mercedes-Benz να αντιμετωπίζει συνεχείς έρευνες από τις αμερικανικές και τις γερμανικές αρχές σχετικά με τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές κυρώσεις και ανακλήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild am Sonntag, τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως οι Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν αρκετές λειτουργίες των λογισμικών ελέγχου των ρύπων που βοήθησαν τα αυτοκίνητα της Mercedes να περάσουν τις δοκιμές εκπομπών. Μια εξ’αυτών απενεργοποιούσε το σύστημα ελέγχου και καθαρισμού των εκπομπών μετά από 26 χιλιόμετρα οδήγησης. Μια άλλη λειτουργία, επέτρεπε στο σύστημα καθαρισμού των εκπομπών να αναγνωρίσει τον τρόπο λειτουργίας ενός αυτοκινήτου και να προσαρμόζεται κατάλληλα, αντλώντας δεδομένα όπως η ταχύτητα με την οποία κινούνταν, αλλά και η επιτάχυνση του οχήματος.

Η Bild am Sonntag ανέφερε επίσης μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους μηχανικούς της Daimler που αμφισβήτησαν εάν αυτές οι λειτουργίες λογισμικού ήταν νόμιμες.

Εκπρόσωπος της Daimler αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των εγγράφων, λέγοντας ότι η γερμανική εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αμερικανικές αρχές. Όπως είπε:

Οι αρχές γνωρίζουν για τα συγκεκριμένα έγγραφα. Δεν έχουν υποβληθεί καταγγελίες. Τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η Bild προφανώς έχουν απελευθερωθεί για να βλάψουν τη Daimler και τους 290.000 υπαλλήλους της.