Τον Ιανουάριο του 1978, η Renault, εγκαινίασε στην Palencia της Ισπανίας ένα νέο εργοστάσιο το οποίο άμεσα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες μονάδες παραγωγής της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, 40 χρόνια μετά τα εγκαίνια του, από τις γραμμές παραγωγής έχουν περάσει 13 μοντέλα, με τη συνολική παραγωγή να ξεπερνά τα 7 εκατ. οχήματα. Τα οφέλη σε επίπεδο ανάπτυξης για την περιοχή, από το εργοστάσιο που παράγει καθημερινά 1.300 αυτοκίνητα, αντικατοπτρίζονται σε πολλά επίπεδα, όπως την αύξηση του πληθυσμού της περιοχής που ανέβηκε από τις 65.000 στις 85.000 κατοίκους.

Το εργοστάσιο στην Palencia ξεχωρίζει λόγω της εφαρμογής μιας σειράς πρωτοποριακών συστημάτων, τα οποία την καθιστούν μια πραγματική μονάδα παραγωγής της φιλοσοφία του Industry 4.0. Πολυάριθμοι αισθητήρες σε κάθε στάδιο της παραγωγής εξασφαλίζουν κορυφαία ποιότητα παραγωγής, ταχύτητα, αλλά και ασφάλεια για το προσωπικό. Αντίστοιχα συστήματα RFID νέας τεχνολογίας και εκτυπωτές 3D συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πλήρους ψηφιοποιημένου περιβάλλοντος παραγωγής.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα η προηγμένη γραμμή παραγωγής να μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα την κατασκευή τεσσάρων διαφορετικών μοντέλων, διαχειριζόμενη μια τεράστια ποικιλία εκδόσεων, η οποία αγγίζει τον εντυπωσιακό αριθμό των 336 παραλλαγών. Εκτός από την παραγωγή των Renault Megane και Renault Kadjar, στο εργοστάσιο παράγεται και το νέο Renault Megane RS, ένα μοντέλο με αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα Megane, στοιχείο που υπογραμμίζει την τεράστια δυνατότητα των εγκαταστάσεων και του προσωπικού να προσαρμοστούν στις ανάγκες ειδικών εκδόσεων.

Το εργοστάσιο της Palencia αποτελεί ακόμα μία έκφραση του οράματος του Groupe Renault για την κατάκτηση της κορυφής στο σχεδιασμό, εξέλιξη και παραγωγή οχημάτων.

O Jose Martín Vega, επικεφαλής του εργοστασίου της Renault στη Palencia δήλωσε:

Το ορόσημο που θέτει η παραγωγή 7εκ. οχημάτων αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Ο επαγγελματισμός των εργαζομένων και η καθημερνή τους αφοσίωση μας έχουν καταστήσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για το Groupe Renault, αλλά και την περιοχή.