Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio ανακοίνωσε πως από το ερχόμενο καλοκαίρι θα απαγορευτούν στα αυτοκίνητα να κινούνται εντός του Central Park, μετά από περισσότερο από ένα αιώνα. Στους δρόμους του θα συναντά κανείς μόνο περιπατητές, δρομείς και ποδηλάτες.

Η κίνηση, η οποία αποσκοπεί στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο αστικό πάρκο με τις περισσότερες επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αρχίζει να ισχύει από τις 27 Ιουνίου 2018. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και τα περιπολικά.

Δεν ήταν αυτός ο σκοπός του πάρκου. Δεν κατασκευάστηκε για τα αυτοκίνητα. Κυριολεκτικά, κατασκευάστηκε πριν από την κυκλοφορία αυτοκινήτων, κατασκευάστηκε για ανθρώπους.

Θα υπάρξει ένα είδος ειρήνης και αίσθησης ασφάλειας που δεν υπήρχε πριν,

δήλωσε ο κ. De Blasio.

Περισσότεροι από 42 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως επισκέπτονται το Central Park, το οποίο έχει έκταση μεγαλύτερη των 3.400 στρεμμάτων στην καρδιά του Μανχάταν. Το πάρκο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ζωολογικό κήπο, τεχνητή λίμνη, μικρές λιμνούλες με βάρκες και χώρους εκδηλώσεων, έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο από το 1962.

Ο De Blasio έχει ανακοινώσει από το 2014 πως έχει ως στόχο να εξαλείψει τους θανάτους που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της πόλης τους έως το 2024, και όπως φαίνεται αρχίζει να το πετυχαίνει. Μεταξύ 2014 και 2016, οι θάνατοι πεζών και κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη μειώθηκαν κατά 28%.

new york traffic

Ο De Blasio έχει μειώσει τα όρια ταχύτητας στους δρόμους της πόλης στα 40 χλμ/ώρα, έχει τοποθετήσει 120 νέες κάμερες ταχύτητας γύρω από σχολεία της πόλης, έχει δημιουργήσει 27 αρτηριακές ζώνες αργής κυκλοφορίας στα σημεία εκείνα που έχουν σημειωθεί τα περισσότερα ατυχήματα στο παρελθόν, με την αστυνομία από τη μεριά της να εντατικοποιεί τους ελέγχους. Επίσης τοποθέτησε στα ταξί καταγραφείς δεδομένων, έχει διευρύνει τις λωρίδες στάθμευσης, ενώ είναι πιθανό να βάλει και ένα τέλος κυκλοφοριακής συμφόρησης σε ορισμένες περιοχές της μητρόπολης.