Άλλη μια πόλη προστίθεται στην λίστα που εναντιώνεται στα αυτοκίνητα, καθώς τα οξειδία του αζώτου στην Βαρκελώνη βρίσκονται πολύ πάνω από τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002. Έτσι, η ισπανική πόλη ανακοίνωσε ότι παίρνει δραστικά μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

1

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου οριοθετήθηκε μία ζώνη έκτασης 59,5 τ.χλμ. στην οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία βενζινοκίνητων αυτοκινήτων κατασκευής πριν το 2000, και πετρελαιοκίνητων παλιότερα από το 2006. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στα εν λόγω αυτοκίνητα θα ισχύει τις εργάσιμες ημέρες από τις 7:00 μέχρι τις 20:00, και ο έλεγχος της “απαγορευμένης” ζώνης θα γίνεται μέσω 150 καμερών.

Σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου, περίπου το 50.000 οχήματα θα επηρεαστούν από το μέτρο καθημερινά, και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί από το επόμενο έτος, όταν παλαιότερα φορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη ζώνη χαμηλών εκπομπών.

2

Το πρόστιμο για τους παραβάτες ανέρχεται στα €100 με €150, με την διοίκηση της πόλης της Βαρκελώνης να δίνει ένα περιθώριο τριών μηνών για την ενημέρωση των οδηγών. Έτσι, μέχρι την 31η Μαρτίου του 2020 δε θα κόβονται κλήσεις στους οδηγούς, αλλά θα δίνεται προειδοποίηση στους παραβάτες.

3

Εκτός του παραπάνω, αρχικά θα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί οχημάτων που πρέπει να κάνουν κάποια παράδοση, καθώς και όσοι έχουν εισόδημα μικρότερο από €8.000 ετησίως θα λάβουν μια περίοδο χάριτος ενός έτους.

Τέλος, όσοι επισκέπτονται την Βαρκελώνη και δε φέρουν ισπανικές πινακίδες, θα μπορούν να κυκλοφορήσουν, αφού πρώτα λάβουν ειδική άδεια από το δημαρχείο.