Το φετινό πρωταπριλιάτικο αστείο του Elon Musk ήταν πως η Tesla είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει, όμως η πραγματικότητα δείχνει πως τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν τόσο άσχημα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η εταιρεία ξοδεύει αυτή τη στιγμή 6.500 δολάρια το λεπτό – ή αν προτιμάς $390.000 την ώρα ή $9,36 εκατ. ημερησίως- και για τα τελευταία πέντε τρίμηνα παρουσιάζει αρνητική χρηματοδοτική ροή. Επιπλέον, με τον τριπλασιασμό του προσωπικού της από το 2014 ως το 2017, τα συνολικά έσοδα ανά εργαζόμενο είναι πολύ μικρότερα από τους ανταγωνιστές της.

Το θετικό είναι ότι η εταιρεία έχει βρεθεί και στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση, και κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι από την ίδρυσή της το 2003, πάντοτε αντιμετώπιζε κάποιου είδους οικονομικά ζητήματα.

Ο ίδιος ο Musk έχει δώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία για να στηρίξει την εταιρεία στις δύσκολες ώρες της. Για παράδειγμα, το 2008 έδωσε 40 εκατ. δολάρια και πρόλαβε να γλιτώσει την Tesla από την χρεοκοπία λίγο πριν την παραμονή Χριστουγέννων.

Παρότι η αγορά έχει δει ξανά την Tesla να καλύπτει τις ανάγκες της ακόμη και την τελευταία στιγμή, αναλυτές εκτιμούν ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της είναι αρκετά αρνητικές. Η Moody’s δήλωσε πως η εταιρεία χρειάζεται 2 δισ. δολάρια για να βγάλει τον χρόνο, ενώ ο Jim Chanos από την συμβουλευτική και επενδυτική εταιρεία Kynikos Associates εκτιμά ότι η επιχείρηση ετοιμάζεται να «χτυπήσει τοίχο».