Εξαιρετικά σημαντικής γεωπολιτικής και συμβολικής σημασίας είναι η νέα γέφυρα που ενώνει την Ρωσία (στην περιοχή του Κρασνοντάρ) με την χερσόνησο της Κριμαίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Χαρακτηρίζεται ως η γέφυρα της χιλιετίας στην ιστορία της Ρωσίας, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την εγκαινιάζει σήμερα, οδηγώντας ένα φορτηγό της Kamaz (ρωσικής κατασκευής). Ο Πούτιν ήταν ο επικεφαλής της πομπής των αυτοκινήτων και μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της γέφυρας.

Η αυτοκινητοπομπή των 36 οχημάτων ξεκίνησε από την πλευρά της Ρωσίας και χρειάστηκε περίπου 20 λεπτά για να διανύσει τα 19 χιλιόμετρα της γέφυρας. Η κατασκευή της γέφυρας αποφασίστηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης. Η γέφυρα κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, κάτι λιγότερο από τρία χρόνια και δούλεψαν για την κατασκευή της 10.000 εργάτες.

Η νεόδμητη γέφυρα διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) για τα αυτοκίνητα και με μήκος σχεδόν 19 χλμ. είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και συνδέει για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη χερσόνησο με τη Ρωσία. Εκτιμάται ότι θα την διασχίζουν 40.000 αυτοκίνητα καθημερινά, ενώ στο κέντρο υπάρχει νησίδα για σιδηροδρομική γραμμή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019 και θα μπορεί να εξυπηρετεί 47 διπλές αμαξοστοιχίες. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα διέρχονται 14 εκατομμύρια επιβάτες και 13 εκατομμύρια τόνοι φορτίου.

Η κατασκευή του έργου ανήλθε στα 228 δισεκατομμύρια ρούβλια (€2,9 δισεκατομμύρια). Η ανάδοχος εταιρεία Stroigazmontage του Ρώσου μεγιστάνα Arkady Rotenberg ανέλαβε το έργο χωρίς διαγωνισμό με συμβόλαιο 222,4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, καθώς άλλος ανταγωνιστής δεν υπήρξε.

Ο πρόεδρος απηύθυνε χαιρετισμό πριν ξεκινήσει συναυλία με γνωστούς Ρώσους ερμηνευτές, λέγοντας:

Ειλικρινά σας συγχαίρω όλους επ’ ευκαιρία αυτής της εορταστικής και ιστορικής ημέρας. Και είναι ιστορική επειδή σε διάφορες ιστορικές περιόδους, από την εποχή του τσάρου, ο κόσμος οραματίζονταν να χτιστεί μια τέτοια γέφυρα. Η ιδέα επανήλθε την δεκαετία του 1930, του 1940 του 1950, και να που χάρη στη δική σας δουλειά, στο δικό σας ταλέντο, το θαύμα αυτό ολοκληρώθηκε. Η γέφυρα αυτή θα κάνει ακόμη πιο ελκυστική την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.