Στα τέλη του περασμένου έτους, η σουηδική startup, Uniti, ανακοίνωσε πως το ηλεκτρικό μοντέλο που ετοιμάζει θα κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του 2019, και σήμερα μας το παρουσιάζει με κάθε επισημότητα.

Το αυτοκίνητο είναι ένα μικρό μοντέλο πόλης, με το σώμα του να είναι κατασκευασμένο από carbon και από biocomposites, από φυσικά υλικά δηλαδή, όπως ίνες ξύλου ή άχυρο σίτου, μορφοποιημένα και συνδεδεμένα μαζί με φυσικές ή συνθετικές ρητίνες.

Το Uniti One μοιάζει με το Renault Twizy, αλλά έχει ένα πιο premium εσωτερικό, ενώ υπάρχουν κανονικές πόρτες και παράθυρα. Η τιμή του ξεκινά από τα €14.900, ενώ μπορείς να το προ-παραγγείλεις δίνοντας €149, τα οποία μπορούν να σου επιστραφούν ανά πάσα στιγμή.

Η Uniti που έχει την υποστήριξη πολλών εταιριών, όπως της Siemens και της Kuka Robotics, προσφέρει το ηλεκτρικό της μοντέλο σε διθέσια και τετραθέσια διάταξη, ενώ ζυγίζει μόλις κάτω από 500 κιλά. Έχει αυτονομία που φτάνει έως τα 300 χλμ, με τον ηλεκτροκινητήρα 15 kW (20 ίππων) να συνδυάζεται είτε με μπαταρία 11 kWh είτε με μπαταρία 22 kWh. Η τελευταία φορτίζει σε 3 ώρες και 10 λεπτά, με οικιακό ταχυφορτιστή, ενώ με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) σε μισή ώρα μπορείς να έχεις αυτονομία 200 χλμ.

Διαθέτει ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης, αυτόνομη τεχνολογία, μεγάλη οθόνη στο εσωτερικό αλλά και μια μικρή βοηθητική μπαταρία, που μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα και προσφέρει πρόσθετη αυτονομία 30 χλμ. Για το 0-80 χλμ/ώρα χρειάζεται μόλις 3,5 δευτ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 130 χλμ/ώρα.

Η εταιρία μέσω εκστρατείας στο FundedByMe έχει συγκεντρώσει 1,23 εκατ. ευρώ από 569 επενδυτές.