Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB), δημοσίευσε την προκαταρκτική της έκθεση (PDF) για το θανατηφόρο δυστύχημα του Tesla Model X το οποίο τράκαρε με ενεργοποιημένο το Autopilot, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο οδηγός του χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το Autopilot ήταν ενεργοποιημένο, με το αυτοκίνητο να κινείτο με 120 χλμ/ώρα τη στιγμή του δυστυχήματος. Το Autopilot είχε ενεργοποιηθεί συνολικά 4 φορές μέσα στα 32 λεπτά της διαδρομής, ενώ η λειτουργία υποβοήθησης του οδηγού ήταν ενεργοποιημένη τα τελευταία 18 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα πριν από το ατύχημα.

15 λεπτά πριν το ατύχημα, τα συστήματα του Model X ειδοποίησαν τον οδηγό με δύο οπτικές και μια ακουστική προειδοποίηση, προτρέποντας τον οδηγό να βάλει τα χέρια στο τιμόνι, αλλά αυτός δεν το έκανε.

Οκτώ δευτερόλεπτα πριν την σύγκρουση, το αυτοκίνητο ακολουθούσε ένα προπορευόμενο όχημα με ταχύτητα 104 χλμ/ώρα. Επτά δευτερόλεπτα πριν από το ατύχημα, το Model X άρχισε να κινείται αριστερά, ενώ συνέχισε να ακολουθεί το προπορευόμενο όχημα. Στα 6 δευτερόλεπτα, το Tesla δεν ακολουθούσε πλέον άλλο όχημα, ενώ ο οδηγός δεν είχε τα χέρια στο τιμόνι τα τελευταία κρίσιμα 6 δευτερόλεπτα πριν συμβεί το ατύχημα.

Τρία δευτερόλεπτα πριν συμβεί η σύγκρουση, το Tesla Model X κινούνταν με 120 χλμ/ώρα. Κατά τη σύγκρουση, το σύστημα έκτακτου φρεναρίσματος και αλλαγής κατεύθυνσης δεν ενεργοποιήθηκαν.

Μετά τη σύγκρουση με την μπαριέρα, το Tesla Model X τράκαρε με δύο άλλα αυτοκίνητα. Η μπαταρία 400-volt του αυτοκινήτου πήραν φωτιά κατά τη σύγκρουση. Η φωτιά έσβησε μέσα σε 10 λεπτά από τους πυροσβέστες, αλλά οι μπαταρίες ξαναπήραν φωτιά την ίδια μέρα, όπως και πέντε ημέρες μετά το ατύχημα.

Οι ερευνητές του NTSB καταλήγουν πως ακόμη δεν γνωρίζουν τα αίτια του δυστυχήματος και θα συνεχίσουν την έρευνα προκειμένου να τα διαπιστώσουν, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν παρόμοια ατυχήματα.