Χθες, Κυριακή, ο δήμος Αθηναίων ξεκίνησε μια πιλοτική δράση με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη και τη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών.

Έτσι στην οδό Βορέου, στο Εμπορικό Τρίγωνο, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τοποθέτηση του καινοτόμου υλικού CoolSeal και έτσι αποκτήσαμε τον πρώτο “λευκό” δρόμο στην Ελλάδα. Ωστόσο αυτός έμεινε μονάχα για λίγες ώρες, γιατί η τοποθέτηση της αντανακλαστικής επίστρωσης ασφάλτου Coolseal χρειάζεται 24 ώρες προκειμένου να στεγνώσει πλήρως και να γίνει πλήρη στεγανοποίηση, αλλά ο καιρός δεν βοήθησε.

Αποτέλεσμα ήταν το υλικό να φύγει εντελώς λόγω της βροχής. Η υπεύθυνη αντιδήμαρχος Δήμου, Ελένη Μυριβήλη, έγραψε στο Facebook της:

Η αστάθεια του καιρού, αυτή η βροχή, μας έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Το ξέραμε ότι ήταν ρίσκο. Αλλά με τους ανθρώπους της Guard Top που είναι στην Αθήνα αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Κανονικά πρέπει να μείνει 24 ώρες στεγνό. Θα το φτιάξουμε, με νέα εφαρμογή, μόλις σταθεροποιηθεί ο καιρός! Έχουμε υλικό, τεχνογνωσία και καθοδήγηση.

Τι είναι το CoolSeal; Πρόκειται για μια αντανακλαστική επίστρωση ασφάλτου που συμβάλλει στη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών και έχει μέχρι στιγμής εφαρμοστεί πιλοτικά με επιτυχία στην πόλη του Λος Άντζελες.

Κατά την δοκιμαστική εφαρμογή του CoolSeal θα ληφθούν μετρήσεις και θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος από το Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μετεωρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε επόμενο στάδιο, η πιλοτική εφαρμογή του υλικού θα επεκταθεί σε δυο ακόμη δρόμους στην 4η Δημοτική Κοινότητα. Τα αποτελέσματα της δράσης αυτής θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τον βέλτιστο σχεδιασμό των νέων «πράσινων» υποδομών της πόλης.