Με τις σχέσεις ανάμεσα στη Τουρκία και στις ΗΠΑ να είναι στο χειρότερο σημείο, η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, “σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας”, ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται από τις τουρκικές αρχές, καθώς και άλλων διμερών διενέξεων.

Η Τουρκία προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης.

Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα στο 120%, στα αλκοολούχα ποτά στο 140% και στα φύλλα καπνού/τσιγάρα στο 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας.

Πόσο επηρεάζουν όμως τις ΗΠΑ η αύξηση κατά 120% στα αμερικάνικα αυτοκίνητα; Σχεδόν καθόλου. Η μοναδική αμερικάνικη εταιρία που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ είναι η Chrysler η οποία σημειώνει πενιχρές πωλήσεις. Το 2017 πούλησε περίπου 2.000 αυτοκίνητα. Με τον πρόσθετο φόρο θα έρθουν αντιμέτωπα και τα Mercedes GLE και BMW X5 που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, με τις πωλήσεις των συγκεκριμένων αυτοκινήτων να μην είναι μεγάλες.