Σε έναν αγώνα ράλι την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, δήλωσε σε πλήθος κόσμου ότι μια Chevrolet Camaro κοστίζει $119.000 στην Κίνα. Φυσικά και κάνει λάθος.

Όταν κατασκευάζουμε ένα αυτοκίνητο, το πουλάμε στην Κίνα και υπάρχει δασμός 25% και αυτό είναι μόνο η αρχή.

“Το καταλαβαίνετε αυτό, έτσι; Είναι όλοι φόροι, φόροι και φόροι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε πια.

ανέφερε σε ομιλία του στη Δυτική Βιρτζίνια, προσθέτοντας ότι η Camaro κοστίζει τρεις φορές περισσότερο από όσο κοστίζει στις ΗΠΑ.

Στη Κίνα πωλείται μονάχα η Camaro με τον 2,0-λιτρο turbo κινητήρα και σύμφωνα με τον επίσημο τιμοκατάλογο, η τιμή του ανέρχεται στα 399.900 γιουάν (58.430 δολάρια). Στις ΗΠΑ το ίδιο μοντέλο ξεκινά από τις 25.905 δολάρια.

O Trump έκανε τις παραπάνω δηλώσεις λίγο προτού ισχύσουν οι πρόσθετοι δασμοί ύψους 16 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσαν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, εμβαθύνοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα τους.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος ελπίζει ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές θα επηρεάσουν θετικά τις επενδύσεις στις Η.Π.Α, υποστηρίζοντας την εγχώρια ζήτηση, δημιουργώντας περισσότερες αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Η οικονομία της Κίνας των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ, αξίας περίπου 19 τρισ. δολαρίων. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας προβλέπεται να αυξηθεί φέτος κατά 6,6%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, το μικρότερο ποσοστό από το 1990. Η οικονομία των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9%.