Πρόστιμο 150 ευρώ για ιδιοκτήτες οχημάτων δεν τα περάσουν από ΚΤΕΟ

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με το άρθρο 55 του ν.4530 (ΦΕΚ 59 Α/ 30.3.2018), οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 30 Σεπτεμβρίου 2018, όσοι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο τα οχήματά τους, θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, το όποιο επιβάλλεται από το υπουργείο μεταφορών και βεβαιώνεται ταμειακά από την φορολογική διοίκηση, στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που συμπληρώνεται χρονικό διάστημα:

  • έξι (6) μηνών από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου,
  • έξι (6) μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία υποχρεούνται να υποβληθούν αντί του επαναληπτικού ελέγχου σε αρχικό έλεγχο.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται κάθε φορά που θα προκύπτει από τη διαδικασία εντοπισμού. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από 30/9/2018.

Αυτό σημαίνει ότι θα εμφανιστεί στο taxisnet και δεν κάνει διάκριση σε αυτοκίνητα, δίκυκλα ή φορτηγά. Επειδή προς το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπάρξει συνωστισμός στα ΚΤΕΟ, καλό είναι από τώρα όσοι δεν έχουν περάσει από Τεχνικό Έλεγχο να κλείσουν ραντεβού.

Η ισχύς του νόμου απλοποιεί την διαδικασία εντοπισμού όσων ξέχασαν ακούσια ή εκούσια να περάσουν από ΚΤΕΟ, αφού με την ηλεκτρονική διασταύρωση το δημόσιο μπορεί εύκολα να γνωρίζει τους παραβάτες.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα ΚΤΕΟ, δημόσια και ιδιωτικά, είναι συνδεδεμένα online με το Υπουργείο Υποδομών και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει ποιο όχημα πέρασε ΚΤΕΟ και πότε.

Σημειώνεται ότι όλα τα κυκλοφορούντα οχήματα προβλέπεται όπως ελέγχονται από ΚΤΕΟ σε 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία και έπειτα κάθε δύο χρόνια (αυτοκίνητα και μηχανές-εξαιρούνται τα ταξί και τα βαρέα οχήματα για τα οποία προβλέπεται ετήσιος έλεγχος εξ’ αρχής)

Άσχετα από το παραπάνω πρόστιμο, προβλέπεται επιπλέον πρόστιμο κατά τη διαδικασία στα ΚΤΕΟ με την μορφή παραβόλου εκπροθέσμου ελέγχου ΚΤΕΟ, το ύψος του οποίου ανέρχεται από 10 ευρώ έως 140 ευρώ ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την κατηγορία οχήματος.

Συστήνεται στους ιδιοκτήτες οχημάτων να ελέγξουν άμεσα τις προθεσμίες ελέγχου του οχήματός τους και εφόσον κρίνεται σκόπιμο να σπεύσουν άμεσα να κλείσουν ραντεβού με το ΚΤΕΟ επιλογής τους ώστε να μην επαναληφθούν νοσηρά φαινόμενα του 2015.

Ο εντοπισμός των οχημάτων θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης των βάσεων δεδομένων των οχημάτων που έχουν περάσει ΚΤΕΟ, βάση η οποία υπάρχει στο Υπουργείο Μεταφορών και της αντίστοιχης βάσης στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα οχήματα.

Υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου το 20% των οχημάτων (περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα) που κυκλοφορούν, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στην Ελλάδα το Xiaomi SU7 μέχρι το 2027

Το Xiaomi SU7 θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι το 2027. Αυτό ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του Ομίλου Quest, Ευτυχία Κουτσουρέλη στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού...

Λουκέτο για 2 χρόνια στα πρατήρια με νοθευμένα καύσιμα

Σε εξειδίκευση των μέτρων σφράγισης παραβατικών πρατηρίων καυσίμων για δυο συναπτά έτη και των προϋποθέσεων δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων των παραβατών, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή...

Κλείνει η σήραγγα “Μαλακάσι Α” της Εγνατίας Οδού. Με παράκαμψη θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Kλείνει άμεσα η σήραγγα "Μαλακάσι Α" της Εγνατίας Οδού, με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση...