Η BMW και η Porsche ένωσαν τις δυνάμεις τους και τοποθέτησαν έναν εξαιρετικά γρήγορο σταθμό φόρτισης στο Jettingen-Scheppach της Βαυαρίας, στην Γερμανία. Ο πρωτοποριακός ταχυφορτιστής έχει ικανότητα φόρτισης μέχρι 450kW και μπορεί φορτίσει μια μπαταρία χαρίζοντας στο αυτοκίνητο 100 χλμ. αυτονομίας σε λιγότερο από 3 λεπτά ή μια πλήρη φόρτιση σε μόλις 15 λεπτά. Αυτό προσεγγίζει το χρόνο που απαιτείται για μια στάση ανεφοδιασμού καυσίμου σε κάποιο σταθμό στην Autobahn, καθώς τα 450kW του FastCharge ταχυφορτιστή είναι μεταξύ τριών και εννέα φορές περισσότερα από τους σταθμούς φόρτισης DC.

Η BMW δηλώνει ότι το λογισμικό του FastCharge αναγνωρίζει τα διαφορετικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και προσαρμόζει αυτόματα η φόρτιση, έτσι ώστε να μπορεί να φορτίζουν τα αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας την ίδια υποδομή. Είναι κατάλληλο για οχήματα με μπαταρίες 400V και 800V, με τον υπερβολικά γρήγορο φορτιστή 450kW να πλαισιώνεται από έναν δεύτερο φορτιστή, που φτάνει τα 175 kW. Κατά την επίδειξη, ένα όχημα δοκιμών της Porsche με μπαταρία 90 kWh φόρτιζε στο σταθμό με ρυθμό άνω των 400kW. Αντίστοιχα, ένα i3 της BMW, με μπαταρία 57kWh γέμισε το 80% της σε μόλις 15 λεπτά.

Η χρήση του σταθμού φόρτισης είναι αυτή τη στιγμή δωρεάν και είναι επίσης κατάλληλος για φόρτιση αυτοκινήτων με θύρα φόρτισης Type 2 CCS. Ο σταθμός δεν είναι διαθέσιμος για το κοινό και έχει ρόλο στις δοκιμές των εταιριών, αλλά σίγουρα ανοίγει τον δρόμο για πιο εκτεταμένη υπερ-γρήγορη φόρτιση. Ακόμα, έχουν ληφθεί υπόψη ορισμένα μέτρα ασφαλείας, όπως η κατάλληλη ψύξη του καλωδίου φόρτισης, ενώ αναπτύχθηκαν ειδικοί αγωγοί για τον τοίχο ώστε να αποφευχθεί το “μπλοκάρισμα” της γραμμής και να περιοριστεί η ροή ψυκτικού μέσου.

Εκτός από την BMW και τη Porsche, η κοινοπραξία του κλάδου που διαχειρίζεται το project αποτελείται από την Allego, την Phoenix Contact E-Mobility και τη Siemens.