Η Νορβηγία είναι μια από τις χώρες που προσπαθούν πολύ σκληρά για τη μείωση των εκπομπών ρύπων των οχημάτων που υπάρχουν στους δρόμους της και αυτό το έχει δείξει εμπράκτως πολλάκις. Η νορβηγική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 2025 όλα τα καινούρια οχήματα που θα πωλούνται εντός της επικράτειας να είναι ηλεκτρικά, υδρογόνου ή plug-in hybrids χαμηλών εκπομπών. Και φαίνεται ότι θα τα καταφέρει.

Ο ανεξάρτητος νορβηγικός οργανισμός οδικών μεταφορών (NRF) δήλωσε σήμερα ότι το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο σύνολο των πωλήσεων στη χώρα έφτασε το 31,2% το 2018, όταν τον προηγούμενο χρόνο ήταν 20,8%, και μόλις 5,5% το 2013. Το ποσοστό αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, κάτι που αποδεικνύει ότι οι Νορβηγοί έχουν ήδη ενστερνιστεί την ηλεκτροκίνηση.

Παρόλα αυτά, οι αρχές της χώρας δεν επαναπαύονται, ούτε πανηγυρίζουν, καθώς αναφέρουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι τον πλήρη εξηλεκτρισμό της αγοράς των νέων αυτοκινήτων, καθώς ακόμα τα σχεδόν 2/3 των 148.000 συνολικά αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2018 στη Νορβηγία τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα ή ήταν υβριδικά.