Η Νορβηγία είναι μια από τις χώρες που προσπαθούν πολύ σκληρά για τη μείωση των εκπομπών ρύπων των οχημάτων που υπάρχουν στους δρόμους της και αυτό το έχει δείξει εμπράκτως πολλάκις. Έτσι, ακόμα μια φορά η νορβηγική κυβέρνηση θέτει -έναν δύσκολο- νέο στόχο στον οποίο το 2025 όλα τα καινούρια οχήματα που θα πωλούνται εντός της επικράτειας θα είναι ηλεκτρικά, υδρογόνου ή plug-in hybrids χαμηλών εκπομπών. Αυτό φυσικά θα γίνει όπως πάντα με την στήριξη της κυβέρνησης και της παροχής ικανοποιητικών κινήτρων όπως και άλλες φορές. Αυτή την στιγμή, οι νέες ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αγγίζουν το 37%.

Τα κίνητρα που αναφέρονται πιο πάνω μπορούν να γίνουν πολύ δελεαστικά για τον υποψήφιο αγοραστή καθώς εξαιρούν τα ηλεκτρικά από έξτρα φορολογήσεις, φόροι εισαγωγής και αγοράς δεν υφίστανται όπως επίσης δεν πληρώνουν στα διόδια και επιτρέπεται να παρκάρουν στο κέντρο της πόλης και να κινούνται στις λεωφορειολωρίδες. Αντίθετα, σε όσους κινητήρες εσωτερικής καύσης ρυπαίνουν υπερβολικά πολύ θα υπάρχει βαριά φορολόγηση.

Στο τέλος του 2016 κυκλοφορούσαν περίπου 100.000 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους της Νορβηγίας αλλά με αυτό το σκεπτικό είναι πολύ πιθανό το αριθμός αυτός να έχει αυξηθεί στα 250.000 οχήματα μέχρι το 2020, οπότε το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης δε φαίνεται και τόσο δυσπρόσιτο. Σε όλο αυτό φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και το πόσοι σταθμοί φόρτισης υπάρχουν (μη βλέπεις την…υπανάπτυκτη στο θέμα Ελλάδα) καθώς εκεί σχεδιάζουν να τοποθετήσουν έναν τέτοιο σταθμό για κάθε δέκα αυτοκίνητα.