Στην οθόνη σου βλέπεις την ιστορία της Toyota, καθώς αυτό είναι το πρώτο ιαπωνικό αυτοκίνητο που εισήχθηκε επίσημα στην Αμερική. Αυτό συνέβη το 1958 και για να καταλάβεις πόσα χρόνια πίσω σε γυρνάω, το Toyopet Crown είναι τόσο παλιό που το αυτοκίνητο φέρει το σήμα “Toyopet” αντί της Toyota.

Η πρώτη γενιά του Crown δεν σημείωσε καλές πωλήσεις, τουναντίον ήταν εμπορική αποτυχία στην Αμερική. Από το 1958 έως το 1963 μόνο 2.240 Crown πουλήθηκαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, και το όνομα “Toyopet” δεν ήταν ιδανικό για πωλήσεις. Στα τέλη του 1960, η Toyota είχε χάσει περίπου 1,42 εκατομμύρια δολάρια λόγω του ότι δεν έβρισκε αγοραστές για το Crown και έτσι η εταιρεία επικεντρώθηκε στο Land Cruiser για να αντισταθμίσει την απογοήτευση της, αλλά και να χρηματοδοτήσει ένα νέο μεγαλύτερο sedan που θα μπορούσε να πωλήσει ικανοποιητικά στις Η.Π.Α. Ακόμα, με την παρουσίαση της επόμενης γενιάς του Crown (S40) εξαφανίστηκε και το όνομα “Toyopet”.

Επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο που βλέπεις εδώ, το Crown του 1958 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρίας στην Αμερική και ο πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν το γενικός πρόξενος της Ιαπωνίας στο Σαν Φρανσίσκο, Akira Nishiyama. Παρέλαβε το αυτοκίνητο τον Οκτώβριο του 1958 και μέχρι το 1965 όπου το προξενείο το πούλησε, ο Nishiyama είχε “γράψει” με την “Κορώνα” του 28.698 μίλια (46.185 χλμ.). Ο νέος του κάτοχος, ήταν ένας ιδιοκτήτης γκαράζ με όνομα Tanaka, που αποθήκευσε το αυτοκίνητο για τέσσερις δεκαετίες.

Το 2008 πουλήθηκε μέσω του eBay και βρήκε νέο σπίτι στο Μουσείο Αυτοκινήτου στην πόλη Tupelo, της πολιτείας του Mississippi. Τότε, μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ακόμα και τα τσιγάρα του Γενικού Πρόξενου, στο τασάκι του πίσω καθίσματος. Στο Tupelo υπάρχει από το 2007 ένα εργοστάσιο της Toyota, και κατά συνέπεια το Crown ανακασκευάστηκε πλήρως, ενώ βάφτηκε ξανά στο αρχικό του χρώμα.

Δυστυχώς, όμως, το μουσείο κλείνει και αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο θα βγει σε δημοπρασία, μαζί με άλλα 176 αυτοκίνητα που ανήκουν στο μουσείο. Την δημοπρασία έχει αναλάβει ο οίκος δημοπρασιών Bonhams, και το Toyopet θα βγει στο σφυρί στα τέλη Απριλίου. Ελπίζω να βρει ένα καλό νέο σπίτι.