Το FBI προχώρησε στη σύλληψη του Jizhong Chen, ενός Κινέζου μηχανικού της Apple επειδή πιάστηκε να βγάζει φωτογραφίες μέσα σε ασφαλή περιοχή των εγκαταστάσεων της Apple.

Μετά από έρευνα που διεξήγαγε η Apple, ανακάλυψε πως ο Chen είχε στον σκληρό δίσκο του προσωπικού του υπολογιστή χιλιάδες έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων εγχειριδίων και σχεδίων του Project Titan, περισσότερες από 100 φωτογραφίες από ένα κτίριο της Apple, ενώ διαπίστωσε πως πρόσφατα υπέβαλε αίτηση για να εργαστεί στη κινέζικη εταιρία Xiaopeng Motors και φέρεται πως προσπάθησε να παράσχει τα έγγραφα της Apple στον μελλοντικό εργοδότη του.

Ο ίδιος αρχικά δήλωσε πως οι φωτογραφίες και τα έγγραφα προορίζονταν για να τον βοηθήσουν με αιτήσεις για θέσεις εργασίας μέσα στην εταιρεία. Ωστόσο μετά τις αποκαλύψεις της Apple, το FBI προχώρησε στη σύλληψή του, μόλις μια ημέρα προτού πετάξει για Κίνα.

Η Apple σε ανακοίνωσή της δήλωσε πως “παίρνει την προστασία της τεχνολογίας της πολύ σοβαρά και πως συνεργάζεται με το FBI”. Η Xiaopeng Motors αρνείται πως είχε συνομιλίες με τον Chen.

Είναι η δεύτερη φορά που ένας υπάλληλος της Apple συλλαμβάνεται για κλοπή εμπορικών μυστικών σχετικά με την αυτόνομη οδήγηση. Και την πρώτη φορά, ο Zhang Xiaolang, κατηγορήθηκε πως ήθελε να τα δώσει στον νέο του εργοδότη, που ήταν και πάλι η Xiaopeng Motors, μια εταιρεία που ισχυρίζεται ότι κατασκευάζει “έξυπνα συνδεδεμένα και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα νέας γενιάς.