Οι Leslie Bromberg, Daniel R. Cohn και John B. Heywood, καθηγητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), κατέθεσαν μήνυση κατά της Ford, μιας και κατηγορούν την Ford πως χρησιμοποίησε παράνομα πατενταρισμένες τεχνολογίες τους στους κινητήρες της που κάνουν χρήση άμεσου ψεκασμού.

Συγκεκριμένα οι τρεις καθηγητές ισχυρίζονται πως η πατενταρισμένη τεχνολογία τους διπλής θύρας και άμεσου ψεκασμού, έχει χρησιμοποιηθεί από την Ford στους Ecoboost κινητήρες της 2,7-λίτρων V6 και 3,5-λίτρων V6, όπως επίσης και στους ατμοσφαιρικούς 5,0-λίτρων V8 και 3,3-λίτρων V6.

Οι καθηγητές μεταβίβασαν την ιδιοκτησία των τεχνολογικών τους στο MIT, το οποίο στη συνέχεια τις μεταβίβασε στην εταιρία Ethanol Boosting Systems, μια μικρή εταιρία που ιδρύθηκε από τους τρεις καθηγητές. Η εταιρία πρόσφερε το 2014 τις τεχνολογίες της στην Ford, με την Μπλε Οβάλ εταιρία να αρνείται να τις αγοράσει.

Η Ford και το MIT δημιούργησαν μια συνεργασία το 2007, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού τεχνολογίες μετάδοσης κίνησης, καυσίμων και ενέργειας. Ωστόσο το 2015 η συνεργασία τους διεκόπη, με την Ford να αναφέρει τότε πως οι καθηγητές του MIT ήταν “άπληστοι εφευρέτες που αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν αποκλειστικά δικαιώματα για την αδειοδότηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας”.

Η υπόθεση όπως φαίνεται θα λυθεί στις δικαστικές αίθουσες, εκτός και αν οι δύο πλευρές έρθουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.