Η Mazda έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει MPS έκδοση του νέου Mazda3, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον X-Tomi Design να δημιουργήσει αυτήν την rendering φωτογραφία που μας δείχνει πως θα έμοιαζε η γρήγορη έκδοση του μοντέλου. Σύμφωνα με τον μηχανικό ανάπτυξης οχημάτων της Mazda, Dave Coleman, ο πρώτος και κυριότερος λόγος που δεν θα δούμε στον δρόμο μια MPS έκδοση του Mazda3 είναι το κόστος, με τον Coleman να προσθέτει ότι δεν είναι ο μοναδικός, τονίζοντας:

Αν είχαμε έναν κινητήρα στο ράφι που θα ταίριαζε σωστά, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε. Αλλά το κόστος για να αναπτυχθεί ένας κινητήρας και τα περιφερειακά που να τον υποστηρίξουν, ώστε να κάνει το αυτοκίνητο σωστό, δεν είναι στον προϋπολογισμό για μια αυτοκινητοβιομηχανία του μεγέθους της Mazda.

Ο Coleman είπε ακόμα ότι το τελευταίο Mazdaspeed 3 βγήκε τόσο ωμό, κυρίως λόγω των μη περιορισμών και ότι η σημερινή αγορά δεν θα δεχόταν ένα τέτοιο μοντέλο.

Το ιαπωνικό μοντέλο θα ξεκινήσει την εμπορική πορεία στην Ευρώπη εντός του 2019 και θα πωλείται με δύο κινητήρες βενζίνης και έναν πετρελαίου. Βασικός κινητήρας θα είναι ο ατμοσφαιρικός 2,0-λιτρος SkyActiv-G απόδοσης 122 ίππων με 213 Nm ροπής, ενώ ακολουθεί ο νέος πετρελαιοκινητήρας Skyactiv-D 1,8-λίτρων απόδοσης 116 ίππων με 270 Nm ροπής. Ο κινητήρας αυτός αντικαθιστά τους 1,5 SkyActiv-G και 2,2 SkyActiv-G. O Skyactiv-X αποδίδει 181 άλογα με 222 Nm ροπής.