Νωρίς σήμερα το πρωί αφέθηκε ελεύθερος ο Carlos Ghosn, μετά την καταβολή εγγύησης της τάξης του 1 δισ. γιεν (7,9 εκατ. ευρώ), αλλά και την απόρριψη από το δικαστήριο στην έφεση των εισαγγελέων για παράταση της κράτησής του.

O Ghosn φορούσε μάσκα, στολή εργασίας και ένα καπέλο κατά την έξοδό του από το κέντρο κράτησης στο Τόκιο όπου πέρασε 108 ημέρες της ζωής του. Η απόφαση του εφετείου για την απελευθέρωσή του με εγγύηση, έρχεται μετά από δύο απορριπτικές αποφάσεις και αποτελεί απόρροια της εργασίας της νέας ομάδας δικηγόρων του Ghosn. Η δίκη του θα ξεκινήσει το νωρίτερο σε έξι μήνες από σήμερα, και αν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 15 έτη.

Οι όροι της αποφυλάκισης με εγγύηση για τον Ghosn περιλαμβάνουν την έγκριση από πλευράς των αρχών της οικίας στην οποία θα διαμένει στο Τόκιο, την απαγόρευση να εγκαταλείψει το ιαπωνικό έδαφος, καθώς και κάθε επικοινωνίας με πρόσωπα εκτός της χώρας μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή και τέλος την παρακολούθηση των κινήσεών του μέσω καμερών που θα τοποθετηθούν στις εισόδους και εξόδους του του σπιτιού του. Το μόνο που του επετράπη είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο του δικηγόρου του.

Είμαι αθώος και απολύτως δεσμευμένος στο να υπερασπιστώ με σθένος τον εαυτό μου σε μια δίκαιη δίκη απέναντι σε αυτές τις αβάσιμες και χωρίς αξία κατηγορίες,

ανέφερε ο Ghosn σε σημερινή του ανακοίνωση.

Ο νέος δικηγόρος του Ghosn, Junichiro Hironaka, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την υπεράσπιση του, υποστηρίζει ότι το ζήτημα θα έπρεπε να λυθεί εταιρικά και να μην παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη ο πελάτης του. Ο Hironaka είναι γνωστός για τις επιτυχίες του στην αθώωση υψηλά ιστάμενων προσώπων, στην Ιαπωνία, όπου το 99% των κατηγορούμενων καταλήγει να καταδικάζεται.