Από την 1η Ιουλίου του 2019, όλα τα νέα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξοπλίζονται με ηχητικά συστήματα ειδοποίησης πεζών (Acoustic Vehicle Alerting Systems – AVAS).

Τα συστήματα αυτά συμβάλουν στην προστασία των πεζών, μιας και η έλλειψη παραγόμενου ήχου από τον κινητήρα, έχει οδηγήσει σε αύξηση των ατυχημάτων μεταξύ πεζών και ηλεκτρικών/υβριδικών αυτοκινήτων.

Τα συστήματα AVAS ενεργοποιούνται αυτόματα κατά την εκκίνηση του οχήματος και έως τα 20 χλμ/ώρα, ενώ είναι δυνατή η παράκαμψη του από τον οδηγό, μέσω ενός διακόπτη στο ταμπλό του οχήματος. Το σύστημα θα σταματά να λειτουργεί μετά τα 20 χλμ/ώρα επειδή σε μεγαλύτερες ταχύτητες παράγεται αεροδυναμικός θόρυβος και ο ήχος κύλισης των ελαστικών και έτσι το όχημα γίνεται είναι αντιληπτό από τους πεζούς.

Ανάλογα τις προδιαγραφές του κάθε οχήματος, ο προειδοποιητικός ήχος θα αλλάζει αναλόγως την ταχύτητα του οχήματος, με την κάθε αυτοκινητοβιομηχανία να μπορεί να προσαρμόζει το ηχόχρωμα του προειδοποιητικού ήχου στα υβριδικά και στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της, ώστε να είναι ανάλογος με τον ήχο που παράγει ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης ανάλογου μεγέθους και αντίστοιχων επιδόσεων. Η ένταση του πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 56 και 75 dB.