Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Volkswagen σχετικά με μια μήνυση που δέχτηκε η εταιρία για το ποιος ήταν ο αρχικός σχεδιαστής και κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του σχεδιασμού του Volkswagen Beetle.

Η αγωγή κατατέθηκε από την κόρη του Erwin Komenda, ο οποίος εργάστηκε για λογαριασμό του Ferdinand Porsche στη δεκαετία του 1930. Η κόρη υποστήριξε πως ο πατέρας της ήταν εκείνος που σχεδίασε το Beetle και πως η Volkswagen πρέπει να της καταβάλει 5 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση λόγω των πωλήσεων του Beetle από το 2014 και μετά, λόγω ενός καθεστώτος περιορισμού.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα της κόρης του Komenda να καταθέσει αγωγή, καθώς ο Erwin Komenda ήταν υπάλληλος του Porsche και συμμετείχε στην ανάπτυξη του Beetle. Το δικαστήριο εξετάζοντας τα στοιχεία που κατέθεσε η κόρη, δεν θεώρησε πως ήταν αρκετά για να αποδείξουν πως ο πατέρας της είχε σχεδιάσει το Beetle.

Παράλληλα το δικαστήριο διαπίστωσε πως τα νέα Beetle είναι σημαντικά διαφορετικά στον σχεδιασμό σε σύγκριση με το αρχικό μοντέλο και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να επηρεάζονται από τυχόν αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με παλαιότερα σχέδια του Beetle.