ΗΠΑ: Κλητεύσεις για τις Ford, Honda, BMW και VW που συμφώνησαν με την Καλιφόρνια

Σχετικά άρθρα

Η διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Donald Trump, της Πολιτείας της Καλιφόρνια και των τεσσάρων αυτοκινητοβιομηχανιών που συμφώνησαν με την Καλιφόρνια συνεχίζεται, με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να δημοσίευσε αστικές κλητεύσεις στις Ford, Honda, BMW και VW, ζητώντας να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της συμφωνίας τους με την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Η κυβέρνηση του Trump έχει ξεκινήσει έρευνα για τη συμφωνία αυτή, αναζητώντας να διαπιστώσει εάν οι τέσσερις αυτοκινητοβιομηχανίες παραβίασαν τον ομοσπονδιακό νόμο περί ανταγωνισμού, συμφωνώντας με τα πρότυπα εκπομπών και κατανάλωσης της Καλιφόρνια, δίνοντας τους πλεονέκτημα έναντι άλλων κατασκευαστών.

Οι τέσσερις εταιρίες έχουν συμφωνήσει να προσφέρουν “καθαρότερα” αυτοκίνητα, τόσο στη συγκεκριμένη πολιτεία , όσο και στις υπόλοιπες των ΗΠΑ, αγνοώντας την απόφαση του Trump ο οποίος ακύρωσε τους στόχους για την μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Σύμφωνα με το CARB (California Air Resources Boar), οι τέσσερις αυτοκινητοβιομηχανίες θα προσφέρουν από το 2025 και μετά, μοντέλα τα οποία θα έχουν μέσο όρο κατανάλωσης 50 μίλια ανά γαλόνι (5,6 λίτρα/100 χλμ), όσος ήταν και ο στόχος κατανάλωσης του Obama, και πολύ καλύτερος από τον στόχο των 37 μιλίων ανά γαλόνι (7,6 λίτρα/100 χλμ) της κυβέρνησης του Trump.

Και οι τέσσερις αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν πως συνεργάζονται πλήρως με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ξεκαθαρίζουν πως η συμφωνία τους δεν παραβιάζει κανέναν νόμο, ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντιμονοπωλιακή πολιτική.

Η κυβέρνηση του Trump, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακάλεσε την δυνατότητα της πολιτείας της Καλιφόρνια να θέτει τα δικά της όρια σε ότι αφορά τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων, με 25 πολιτείες να μηνύουν την κυβέρνηση. Επίσης η κεντρική κυβέρνηση απείλησε να κόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τους αυτοκινητοδρόμους της Καλιφόρνια.

Από την άλλη, General Motors, Fiat Chrysler, Toyota, Hyundai, Subaru και άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν με την κυβέρνηση του Trump προκειμένου να μην επιτρέψουν στη Πολιτεία της Καλιφόρνια και 24 ακόμη Πολιτείες των ΗΠΑ, να εφαρμόσουν τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών ρύπων και μειωμένης κατανάλωσης.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση του Trump ακύρωσε τα αυστηρά όρια εκπομπών καυσαερίων που είχαν τεθεί επί προεδρίας Barack Obama και θα ίσχυαν για τα μοντέλα των αυτοκινήτων μέχρι το 2025. Όμως η Καλιφόρνια αποφάσισε να διατηρήσει τα χαμηλά όρια και το καλοκαίρι διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία για τον σκοπό αυτό με τις Ford, Honda, Volkswagen και BMW.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Ford θα κατασκευάσει ένα νέο SUV στο εργοστάσιο της στην Ισπανία

Σε σημερινή ανακοίνωση της, η Ford έκανε γνωστές τις προθέσεις της να κατασκευάσει ένα νέο SUV στο εργοστάσιό της στη Βαλένθια στην Ισπανία, χωρίς...

Η νέα BMW M5 σε δοκιμές στο Nurburgring

Η BMW συνεχίζει τις δοκιμές εξέλιξης της νέας γενιάς της M5, με το αυτοκίνητο να είναι plug-in υβριδικό και να συνδυάζει τον 4,4-λίτρων V8...

Το Ford Mustang το best-seller σπορ αυτοκίνητο του κόσμου

Για περισσότερα από 10 χρόνια το Ford Mustang παραμένει το best seller σπορ αυτοκίνητο παγκοσμίως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η χώρα που το μοντέλο...
Autoblog.gr