Η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Donald Trump και στη πολιτεία της Καλιφόρνια οξύνεται, με την κυβέρνηση να απειλεί να κόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τους αυτοκινητοδρόμους της Καλιφόρνια, αφού όπως υποστηρίζει ο Andrew Wheeler, το αφεντικό της EPA, η Καλιφόρνια έχει την χειρότερη ποιότητα αέρα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν έχει κάνει το οτιδήποτε προκειμένου να μειώσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τον αέρα να μην πληροί τα εθνικά πρότυπα ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο Wheeler, 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που δεν πληρούν τα εθνικά πρότυπα ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα, νούμερο διπλάσιο από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ.

Έτσι η EPA θα ξεκινήσει μια διαδικασία που θα μπορούσε να επηρεάσει την κρατική χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων, εάν η Καλιφόρνια δεν αναλάβει δράσεις βελτίωσης της ποιότητας του αέρα. Να σημειωθεί πως η Καλιφόρνια θα πάρει περίπου 19 δισ. δολάρια από τη κεντρική κυβέρνηση για τους αυτοκινητοδρόμους της, το διάστημα μεταξύ 2016-2020.

Να θυμίσω πως ο Trump την προηγούμενη εβδομάδα ανακάλεσε την δυνατότητα της πολιτείας της Καλιφόρνια να θέτει τα δικά της όρια σε ότι αφορά τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων, με 23 πολιτείες να μηνύουν την κυβέρνηση, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε πως δύο ακόμη πολιτείες, αυτές της Μινεσότα και του Νέου Μεξικού, συντάσσονται υπέρ της Καλιφόρνια.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση του Trump ακύρωσε τα αυστηρά όρια εκπομπών καυσαερίων που είχαν τεθεί επί προεδρίας Barack Obama και θα ίσχυαν για τα μοντέλα των αυτοκινήτων μέχρι το 2025. Όμως η Καλιφόρνια αποφάσισε να διατηρήσει τα χαμηλά όρια και το καλοκαίρι διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία για τον σκοπό αυτό με τις Ford, Honda, Volkswagen και BMW. Η κυβέρνηση του Trump ξεκίνησε αμέσως έρευνα για τη συμφωνία αυτή.