Η Volvo ανακοίνωσε ότι πούλησε την ιαπωνική UD Trucks στην Isuzu, έναντι του ποσού των 250 δισ. γεν (€1,89 δισ.). Με την εν λόγω κίνηση, η Volvo αποχωρεί από μια κατηγορία με χαμηλό περιθώριο κέρδους, ενισχύοντας τη ρευστότητα της, καθώς ο ανταγωνισμός για φορτηγά υψηλής τεχνολογίας είναι πιο έντονος από ποτέ.

Η Isuzu εξαγοράζει το σύνολο των μετοχών της UD Trucks, με την κίνηση αυτή να γίνεται στο πλαίσιο συμφωνίας μιας στρατηγικής συνεργασίας των δύο εταιριών. Η UD Trucks έχει έδρα στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας και αποτελούσε τμήμα της Nissan, πριν η τελευταία την πουλήσει στη Volvo το 2007.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020 και θα δώσει την δυνατότητα στην Isuzu να εδραιωθεί στη στάσιμη βιομηχανία φορτηγών της Ιαπωνία, που αυτή τη στιγμή κυριαρχείται από την Hino Motors, η οποία ανήκει στην Toyota.

Σύμφωνα με την Volvo, η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει τα λειτουργικά κέρδη της κατά 2 δισ. σουηδικές κορώνες (€191 εκατ.) και να αυξήσει την καθαρή ρευστότητα της κατά 22 δισ. σουηδικές κορώνες (€2,1 δισ.). Με την ανακοίνωση της εξαγοράς, η τιμή της μετοχής της Volvo αυξήθηκε κατά 5%, ενώ και η αντίστοιχη της Isuzu είδε θετικό πρόσημο (+3%).

Η Volvo είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές βαρέων φορτηγών στον κόσμο και κατέχει τις εταιρίες Volvo Trucks, Renault Trucks και Mack Trucks. Η Isuzu ειδικεύεται σε ελαφρά έως μεσαίου μεγέθους φορτηγά, ενώ η UD Trucks ειδικεύεται σε βαριά αλλά και σε κάποιο βαθμό σε μεσαία φορτηγά.