Η ρυθμιστική αρχή της Κίνας, ανακοίνωσε χθες την επιβολή προστίμου 87,6 εκατ. γουάν (11,2 εκατ. ευρώ) στην Toyota, για τον καθορισμό των τιμών των αυτοκινήτων της Lexus στην ανατολική επαρχία Jiangsu.

Το αντιμονοπωλιακό γραφείο κρατικής διοίκησης για τον κανονισμό της αγοράς της Κίνας δήλωσε ότι μεταξύ του 2015 και του 2018 η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έθετε μια ελάχιστη τιμή πώλησης και μεταπώλησης για τα αυτοκίνητά της Lexus στην παράκτια επαρχία Jiangsu, η οποία στερούσε από τους αντιπροσώπους της να καθορίσουν οι ίδιοι τις τιμές πώλησης των αυτοκινήτων, με τους πελάτες να βγαίνουν ζημιωμένοι. Επιπλέον η Lexus καθόριζε τις στρατηγικές εκπτώσεων των μοντέλων και των αξεσουάρ της στη συγκεκριμένη επαρχία, την συγκεκριμένη περίοδο.

Εκπρόσωπος της Toyota δήλωσε πως η εταιρία αναγνώρισε την ποινή και θα σεβαστεί την απόφαση, χωρίς να την εφεσιβάλει.

Μπορεί οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Κίνα να μειώνονται εδώ και 17 μήνες, αλλά οι πωλήσεις της Lexus έχουν ανοδική πορεία στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου του κόσμου. Κατά τους 11 πρώτους μήνες του 2019,, η Lexus έχει πουλήσει 180.200 αυτοκίνητα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 21% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.