Ο Δήμος της Ρώμης ανακοίνωσε πως από σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2020 και για τις επόμενες ημέρες, απαγορεύει την κίνηση όλων των αυτοκινήτων diesel (τεχνολογίας Euro 6 και παλαιότερων) στην ζώνη Zona Traffico Limitato (ZTL) κάτι σαν τον δακτύλιο της Αθήνας, που αφορά το κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο μέτρο προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι περισσότεροι οδηγοί στην Ρώμη θεωρούν πως το μέτρο μόνο δυσκολίες θα φέρει και δεν θα βοηθήσει την κίνηση στο κέντρο.

Η τοπική αρχή μεταφορών δήλωσε ότι η απαγόρευση θα επηρεάσει περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα, με τις πετρελαϊκές εταιρείες να κατηγόρησαν το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης για υπερβολική αντίδραση.

1Διάβασε επίσης

H Βαρκελώνη απαγορεύει την κίνηση αυτοκινήτων στο κέντρο, παλιότερων του 2006

Η απαγόρευση θα ισχύει από τις 07:30 έως τις 10:30 και από 16: 30 έως 20:30. Το μέτρο προβλέπει επίσης από τις 07.30 έως τις 20.30 τον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στην ZTL της Πράσινης Ζώνης της Ρώμης για μοτοποδήλατα και μηχανοκίνητα οχήματα Euro 0 και Euro 1 και βενζινοκίνητα οχήματα Euro 2.

“Υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα” εξηγεί υπεύθυνος του Δήμου και προσθέτει, πως η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται και με τις κεντρικές θερμάνσεις των κτηρίων, Μάλιστα προτείνει τα συστήματα θέρμανσης να ρυθμίζονται έτσι ώστε η θερμοκρασία του αέρα στα δωμάτια να μην υπερβαίνει τους 17 ή 18 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με τον τύπο του κτιρίου.

Τις επόμενες ημέρες θα διευκρινιστεί εάν το μέτρο αυτό θα δώσει καρπούς. Σύμφωνα με έρευνες όλα τα προηγούμενα πειράματα, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Το μέτρο δεν αφορά τα λεωφορεία, τα ταξί και άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς.