Αυτή την εβδομάδα η Tesla έγινε η πρώτη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που η χρηματιστηριακή της αξία είναι μεγαλύτερη από τα 100 δισ. δολάρια (103,14 δισ. δολάρια, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές). Και ενώ σηκώνει συζήτηση το αν η τιμή των μετοχών της είναι δικαιολογημένη ή όχι, είναι δύσκολο να μην υποστηρίξεις πως η εταιρία του Elon Musk θεωρείται σήμερα ο ηγέτης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πως όλες οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες μάχονται για να την φτάσουν.

Όπως αναφέρει η The Wall Street Journal , η Tesla έχει βλάψει κυρίως τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς αυτές δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπτύξουν τα δικά τους ηλεκτρικά οχήματα, την ώρα που τα κέρδη τους είναι μειωμένα. Audi, BMW και Mercedes-Benz, ανταγωνίζονται λιγότερο ή περισσότερο την Tesla, οι πωλήσεις της οποίας έχουν αυξηθεί κατά 10 φορές από το 2014, με τις τρεις γερμανικές εταιρίες να βλέπουν να μειώνονται τα μερίδια αγοράς τους στις ΗΠΑ και αλλού, ενώ παράλληλα έχουν πληγεί οικονομικά από νομικά σκάνδαλα, κυρίως λόγω παραποίησης των εκπομπών ρύπων, από την παγκόσμια επιβράδυνση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, αλλά και από τις υψηλότερες δαπάνες που προκαλούνται από το κόστος επένδυσης σε ηλεκτρικά οχήματα.

Το σημείο αναφοράς σήμερα είναι η Tesla. Σε δέκα χρόνια από σήμερα η Tesla θα είναι τόσο μεγάλη όσο η BMW.

λέει ο Ferdinand Dudenhoffer, διευθυντής του Κέντρου Αυτοκινητοβιομηχανίας στο πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της ομιλίας του CEO της VW, Herbert Diess, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με κορυφαία στελέχη της εταιρείας στο Βερολίνο πριν από μερικές ημέρες, η VW θεωρεί πως η Tesla δεν αποτιμάται ως εταιρία αυτοκινήτων, αλλά ως τεχνολογική εταιρία:

Η VW αποτιμάται ως αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά η Tesla αποτιμάται ως μιας τεχνολογική εταιρία.

Θα καταφέρει άραγε η Tesla να διατηρήσει το θετικό momentum; Σίγουρα ο ερχομός του Model Y θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις της, με την εταιρία να ετοιμάζει και τρίτο εργοστάσιο, στη Γερμανία, μετά από αυτά σε ΗΠΑ και Κίνα, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση των μοντέλων της. Μένει να δούμε το πως θα αντιδράσουν οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.