Το Pikes Peak International Hill Climb θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους αγώνες ανάβασης παγκοσμίως, αλλά εκτός από συναρπαστικός, είναι παράλληλα και εξαιρετικά επικίνδυνος.

Στα 97 χρόνια που διεξάγεται έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα 7 άνθρωποι, με το τελευταίο θύμα να ήταν ο μοτοσικλετιστής Carlin Dunn που έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2019.

Γιατί όμως το Pikes Peak είναι τόσο επικίνδυνο; Στο video του Business Insider θα δεις τους κυριότερους λόγους. Η διαδρομή 19,99 χιλιομέτρων αποτελείται από 156 στροφές, μια διαδρομή που ξεκινάει σε υψόμετρο 2.862 μέτρων και τερματίζει σε υψόμετρο 4.300 μέτρων. 18.783 μέτρα σκληρής ανάβασης με κλίσεις που φτάνουν το 10,5% –τα υπόλοιπα είναι κατάβαση με αντίστοιχη μέγιστη κλίση-.

1

Κινητήρες που εξαιτίας της διαφοράς στην πυκνότητα του αέρα λόγω της υψομετρικής διαφοράς, χάνουν περί το 25% της απόδοσής τους και οδηγοί που ενώ προσπαθούν να ολοκληρώσουν την διαδρομή στον καλύτερο δυνατό χρόνο, παλεύουν με την ασθένεια του υψομέτρου. Και όλα αυτά χωρίς φράκτες, χωρίς μπαριέρες και προστατευτικά να σταματήσουν την πτώση στην απευκταία περίπτωση που γίνει το λάθος.

Δεν νομίζω πως υπάρχει άλλος αγώνας στον κόσμο σαν το Pikes Peak International Hill climb. Μία δοκιμασία που φέρνει για κάποια λεπτά, ανάλογα με την κλάση του οχήματος, οδηγό και μηχανή στα όρια της αντοχής τους με μοναδικό έπαθλο την υστεροφημία. Ένας παραδοσιακός, grassroots αμερικάνικος αγώνας που ξεκίνησε ως “στοίχημα”, συνέχισε ως αγώνας πρωταθλήματος, άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και των Ασιατών από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και έπειτα και πλέον έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Ο δεύτερος μακροβιότερος αγώνας σε αμερικάνικο έδαφος, πίσω μόνο από το Indy 500 και μάλιστα μονάχα για 5 χρόνια!