Η Κίνα αγοράζει φθηνό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ

Σχετικά άρθρα

Την ώρα που όλος ο πλανήτης πουλάει, η Κίνα αγοράζει πετρέλαιο, κερδίζοντας από τον “πόλεμο” της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, που έχει οδηγήσει την τιμή του “μαύρου χρυσού” στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών.

Την ώρα που η Κίνα επανέρχεται από την πανδημία και η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει, οι κινεζικές επιχειρήσεις σπεύδουν μαζικά να προμηθευθούν φθηνό πετρέλαιο από τις χειμαζόμενες αμερικανικές εταιρείες. Αγοράζουν μεγάλο όγκο πετρελαίου αλλά και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, σε μια στιγμή που η παγκόσμια αγορά ουσιαστικά έχει πλημμυρίσει από ένα πλεόνασμα προσφοράς τόσο από τον ΟΠΕΚ όσο και από τη Ρωσία.

Το όφελος είναι, όμως, διπλό για την Κίνα, καθώς πέρα από τις χαμηλές τιμές, το Πεκίνο εμφανίζεται να συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με την Ουάσιγκτον, που προβλέπει αύξηση των εισαγωγών ενέργειας από τις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές εταιρίες προσφέρουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις στην πελατεία τους από την Κίνα, με το φθηνό πετρέλαιο να βοηθά την Κίνα να μειώσει το κόστος των εισαγωγών της ενώ την ίδια στιγμή οι αμερικανικές εταιρείες έχουν όλο και λιγότερα έσοδα. Τα συμβόλαια παράδοσης αμερικανικού αργού Σεπτεμβρίου πουλήθηκαν στις κινεζικές επιχειρήσεις με έκπτωση από 7 έως 9 δολάρια στην τιμή του βαρελιού. Οι εταιρείες που πούλησαν με αυτήν την έκπτωση ήταν ενδεχομένως οι ΒΡ και Equinor, ενώ δεν έχουν υπάρξει έως τώρα πληροφορίες για το ποιες ήταν οι κινεζικές επιχειρήσεις που αγόρασαν. Στο μεταξύ, η αυξημένη ζήτηση για μεταφορά αμερικανικού αργού στην Κίνα έχει οδηγήσει σε αύξηση του ναύλου, με το κόστος της μεταφοράς να φτάνει έτσι στα 8 με 10 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, πάντως, σοβεί ο πόλεμος τιμών ανάμεσα στο Ριάντ και στη Μόσχα και η προσπάθεια μεσολάβησης του Αμερικανού προέδρου έχει ως τώρα αποδειχθεί ατελέσφορη. Ο Donald Trump έχει από την Τρίτη το βράδυ εκφράσει την πρόθεση να μεσολαβήσει ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους και νυν αντιπάλους και τόνισε μάλιστα πως δεν θέλει να δει τον ενεργειακό κλάδο να συνθλίβεται. Επικοινώνησε, έτσι, τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια ανακωχή ανάμεσα στις δύο πετρελαιοπαραγωγούς χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές «μαύρου χρυσού» στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία όμως δεν φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, αφού ξεκίνησε να αυξάνει την παραγωγή της περαιτέρω κατά 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την 1η Απριλίου, καταγράφοντας, έτσι, τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της. Το Ριάντ εμμένει έως τώρα στη θέση του ότι θα αλλάξει στάση και θα σταματήσει να πλημμυρίζει την αγορά με πετρέλαιο μόνο αν συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή τους όλες οι σημαντικές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η Ρωσία τηρεί μια πιο συναινετική στάση δηλώνοντας πρόθυμη να μην αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της. Δεν έχει, όμως, έως τώρα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις ως κλάδο ελαίας στην ανταγωνίστριά της και ντε φάκτο ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ. Εξάλλου, καμία από τις δύο χώρες δεν δείχνει διάθεση να προσεγγίσει την άλλη.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ακόμη κι αν καταλήξουν κάποια στιγμή σε νέα συμφωνία για μείωση της παραγωγής, θα είναι πολύ αργά για να εξισορροπήσει την τεράστια μείωση της κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη στον κόσμο ανεξάρτητη εταιρεία διαπραγμάτευσης πετρελαίου Vitol SA, η ζήτηση θα μειωθεί τον Απρίλιο κατά 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Και στο μεταξύ, τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν αυτή την εβδομάδα σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2017.

Όπως σημειώνει η UBS, είναι εξαιρετικά αμφίβολο οι παραγωγοί να μπορέσουν να δεσμευτούν αξιόπιστα για τέτοιες μεγάλες περικοπές και αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποστούν και πάλι ισχυρή πίεση. Πιο αναλυτικά, εκτιμά ότι η τιμή του Brent θα βυθιστεί και πάλι και θα αγγίξει τα 20 δολ. το βαρέλι στο επόμενο δίμηνο.

Η ζήτηση πετρελαίου έχει καταρρεύσει εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Όπως εκτιμά η ελβετική τράπεζα, η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί περαιτέρω και κατά 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμη και για μείωση της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...