Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Σχετικά άρθρα

O OPEC, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών του πρακτικά ηγείται η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι του στο ευρύτερο σχήμα του OPEC+, με προεξάρχουσα τη Ρωσία, συμφώνησαν την Πέμπτη σε μια ιστορικού μεγέθους μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου τους κατά 10 εκατ. βαρέλια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τη ζήτηση για αργό.

Η συμφωνία ελήφθη σε έκτακτη σύνοδο του OPEC+, καθώς πρόσφατα οι σχέσεις των μελών του είχαν καταρρεύσει και πρακτικά κάθε χώρα ήταν αδέσμευτη να παράγει όσο αργό επιθυμούσε, γεγονός που ασκούσε περαιτέρω συνθλιπτική πίεση στις διεθνείς τιμές.

Τα μέλη του OPEC+ θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια (σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα) από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του έτους και κατά 6 εκατομμύρια βαρέλια από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ρήτρα να υπάρξει συμφωνία και με τις υπόλοιπες, εκτός OPEC+, πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, οπότε θα εφαρμοστεί άσχετα με το εάν αυτές θα ακολουθήσουν ή όχι στη μείωση της παραγωγής.

Οι περικοπές των 10 εκατ. βαρελιών είναι οι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε συμφωνία έχει κάνει ποτέ ο OPEC+, ωστόσο πολλοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς πετρελαίου ανησυχούν ότι δεν θα είναι αρκετές για να υποστηρίξουν τις τιμές.

Παρά τα επίπεδα – ρεκόρ της μείωσης, οι διεθνείς τιμές του αργού έκλεισαν την Πέμπτη με πτώση 9,29%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι ακόμη και αυτή η μείωση είναι ανεπαρκής, σε σχέση με την πτώση της ζήτησης διεθνώς λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Αν και 10 εκατ. βαρέλια θα βοηθήσουν την αγορά βραχυπρόθεσμα, είναι μια απογοητευτική εξέλιξη για πολλούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της υπερπροσφοράς πετρελαίου

δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen, επικεφαλής αγορών πετρελαίου της Rystad Energy.

Πέραν των μειώσεων παραγωγής από πλευράς του OPEC+, η συμμαχία θα ζητήσει περαιτέρω μείωση παραγωγής 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από χώρες της G20

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...