Δες μια γέφυρα να ταλαντώνεται λόγω του αέρα

Σχετικά άρθρα

Στη φυσική, ο συντονισμός ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο -σε μια εξαναγκασμένη ταλάντωση- η συχνότητα του διεγέρτη είναι ίση με την ιδιοσυχνότητα του ταλαντωτή, με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του πλάτους.

Κάθε αντικείμενο, ακόμα και πολύ συμπαγείς κατασκευές, όπως κτήρια και γέφυρες ταλαντώνεται σε με μία ιδιοσυχνότητα. Αν ένας διεγέρτης ταλαντώνεται με την ίδια συχνότητα τότε τα δύο σώματα συντονίζονται, δηλαδή ταλαντώνονται στην ίδια συχνότητα με αποτέλεσμα το πλάτος της ταλάντωσης να μεγιστοποιείται.

Έτσι, όπως θα δεις στο συγκεκριμένο παράδειγμα της γέφυρας, ο αέρας μαζί με τα αυτοκίνητα συντονίζονται με την ιδιοσυχνότητα της γέφυρας και αυτή ταλαντώνεται, με την ταλάντωση αν ξεπεράσει τις κατασκευαστικές προδιαγραφές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην κατάρρευση της γέφυρας. Ο λόγος για την κρεμαστή γέφυρα Humen Pearl River στην πόλη Guangzhou της Κίνας, με το φαινόμενο να παρατηρήθηκε στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, χωρίς ευτυχώς κάποιο τραυματισμό.

Η γέφυρα έχει μήκος 3.618 μέτρα και ύψος 148 μέτρα, και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 1997, μετά από έξι χρόνια εργασιών για την κατασκευή της.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...