Στις εγκαταστάσεις του πρώην βασιλικού ανακτόρου στο Τατόι βρέθηκαν αρκετά αυτοκίνητα της πρώην βασιλικής οικογένειας, τα οποία πλέον έχουν μετακινηθεί στον νέο χώρο αποθήκευσης, που δημιουργήθηκε προσφάτως εντός του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου.

1

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς ως συνέχεια της Μελέτης-Πλαίσιο για την Προστασία και Συντήρησή τους – που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι μεταφορές και των υπολοίπων, για τα οποία πρωτίστως λαμβάνονται απαραίτητα σωστικά μέτρα για την απομάκρυνση επικαθίσεων σκόνης-χώματος και άλλων ρύπων μετά από ακινησία σχεδόν δύο δεκαετιών.

2

Ανάμεσα στα αυτοκίνητα υπάρχουν δύο Rolls-Royce Silver Cloud 3, μια του 1964 και μια του 1965, ένα MG TD του 1952, μια Rolls-Royce Phantom 3 του 1939, μια Rolls-Royce Silver Wraith του 1959, δύο Fiat 500 του 1959 και και δύο τρίκυκλα ηλεκτρικά οχήματα Victor Electric-Car.

3

Τα οχήματα μεταφέρονται σε νέο χώρο φύλαξης, με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, ασφάλειας και προστασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση διατήρησής τους και να συνεχιστούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Η μεταφορά τους έγινε με την προσοχή που αρμόζει στην ιδιαιτερότητα των οχημάτων ως τα πρώτα αντικείμενα του είδους που κηρύσσονται Κινητά Νεώτερα Μνημεία στην Ελλάδα, τη συλλεκτική τους αξία αλλά και τον ιστορικό τους χαρακτήρα.