Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom, ανακοίνωσε ότι όλα τα επιβατικά οχήματα που θα πωλούνται στην πολιτεία από το 2035 και έπειτα, θα είναι μηδενικών εκπομπών άνθρακα, με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και του νέφους.

Αυτό σημαίνει ότι – από το 2035 και μετά- οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα μπορούν να πωλούν νέα οχήματα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου στην Καλιφόρνια, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση, απαγορεύονται και τα plug-in υβριδικά οχήματα.

Ωστόσο αυτό δεν ήχησε καλά σε όλα τα αυτιά, με τον επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) να αμφισβητεί το προαναφερθέν σχέδιο του κυβερνήτη της Καλιφόρνια. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της EPA, Andrew Wheeler, είπε:

Το σχέδιο εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα και την πρακτικότητά του και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της πολιτείας. Η κίνηση αυτή θα πρέπει να πάρει ομοσπονδιακή έγκριση, ενώ ενδέχεται να απαιτήσει από την Καλιφόρνια να ζητήσει παραίτηση από τη EPA.

Η Καλιφόρνια αντιπροσωπεύει περίπου το 11% του συνόλου των πωλήσεων νέων οχημάτων στις ΗΠΑ, και πολλές πολιτείες υιοθετούν τους κανονισμούς που θεσπίζει η δυτική πολιτεία για τα οχήματα μηδενικών ρύπων.